Csontvelőrák? Leállt vese és leálló máj?

Férjem nagybátyja Ausztriában lakik, december óta vizsgálják, keresik a rákos sejteket a szervezetében. A vére kimutatta, hogy rákja van, produkálja a tüneteket, de több mint egy hónapig nem találtak semmit. Most azt mondták csontvelőrák, de talán egy gyengébb, jó indulatú. Kap kemoterápiát, de abból is csak gyengét. Sajnos a nagy távolság miatt nem sok mindent tudunk, és az az igazság, hogy az erős gyógyszerek miatt az is előfordult már, hogy félrebeszélt. Ma azt a hírt kaptuk telefonon, hogy leállt az egyik veséje, a mája is kezd leállni, és talán a keringésével is probléma van. Szeretném megtudni, hogy mire számíthatunk. Tudom, hogy elég kevés az információ, meg így látatlanban nehéz, de nagyon aggódunk….

Valóban nagyon kevés az információ, ami jelenleg az Önök rendelkezésére áll. Ha kemoterápiás kezelést indítottak, valószínűleg valamilyen szövettanilag rosszindulatú folyamatra derült fény (ezek közül is persze van jobb és rosszabb indulatú fajta). Ha a beteg veséje, mája nem működik rendesen (vagyis veseelégtelenség, májelégtelenség kezd kialakulni), az rossz kilátásokat szokott jelenteni, akármi is okozza ezen szervek elégtelenségét. A levelében leírt félrebeszélés is lehet olyan anyagcserezavar jele, amely a máj és/vagy a vese csökkent működésével kapcsolatos, mert ilyenkor nem tudnak a szervezetből a káros anyagok kiürülni, s ez módosult tudatállapotot, zavartságot is okozhat.

Azonban, ahogyan válaszunk elején is jeleztük, a kevés, s másodkézből származó információ nem alkalmas arra, hogy bármit pontosan meg lehessen mondani. Érdemes lenne a beteggel kapcsolatot tartó hozzátartozóval (ha van ilyen) felvenni a kapcsolatot, hátha több információhoz juthatnak a beteg állapotát illetően.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontvelőrák: kemoterápia, fájdalmak
Csontvelőrák gyanúja
Csontvelőrák: arzén és A-vitamin?
Lymphoid leukémia csúszó kezelése
Kiújult leukémia
Leukémia 60 év felett

Leukémia helyett csontrák
Csontvelőrák lehetséges kezelése
Csontvelőrák 40 évesen
Fertőzés csontvelőátültetés után
Csontvelő-átültetés utáni lehetőségek
Csontvelő-átültetés utáni kezelés
Leukémia, leállított kezelés
Allogén transzplantációs-kockázat
Csontvelőre várva 8 évesen
Donorra várva
Vérrák 18 évesen, vérátömlesztés?
ALL leukémia kezelése
Rák és őssejtek
Leukémia és gyermeknemzés
Leukémia, leállított kezelés

Top