Daganat az epehólyag helyén (jelige: port site)

Édesanyámnál laparoszkópos úton eltávolították az epehólyagot egy éve, pár hete sárgaság miatt került kórházba, ahol tegnapelőtt az epehólyag helyén rosszindulatú daganatot állapítottak meg és port site metasztázisról is van szó a zárójelentésben. A tumor sebészetileg inkurábilis és kemoterápiát javasolnak.

A kérdésem az lenne, hogy ez azt jelenti, hogy abszolút nem műthető vagy először kemoterápiát kell, hogy kapjon és utána van még esély a műtétre? Illetve mik az esélyek és kilátások?

A „sebészileg inkurábilis” kifejezés azt jelenti, hogy „sebészileg nem gyógyítható”. Valószínűleg helyileg előrehaladott daganatról van szó, amit műtétileg nem tudnak eltávolítani, ezért javasolnak kemoterápiát, amelynek célja valószínűleg palliatív, s nem neoadjuváns. Neoadjuváns kemoterápiát indítanak azzal a céllal, hogy egy kilátásba helyezett műtét kiterjedtségét csökkentsék, sikerességének esélyét növeljék, palliatív célú kezelésnél erről már nincs szó. Palliatív kemoterápia esetén nem a teljes daganatmentesítés lehet a reális cél, hanem a daganatban lévő sejtek osztódásának gátlása, lassítása, hogy így próbálják csökkenteni a daganat méretét, lassítani a növekedését, áttétképzését.

A konkrét esélyekről és kilátásokról rövid levele alapján érdemben nem tudunk nyilatkozni. Ugyanakkor ezt akkor sem tehetnénk felelősséggel, ha több információ állna a rendelkezésünkre, mivel a statisztikai adatok ismeretében sem lehet egy konkrét beteg sorsáról előre jóslást adni, mert az számos tényező függvénye (betegség agresszivitása, kezelések hatékonysága, beteg általános állapota, esetleges kísérőbetegségei…)

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Epehólyagrák
Daganatok jellemzői
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiderült epehólyag daganat
Polip, carcinoma az epehólyagban: gyógyulási esély
Epepolip panaszai és műtéte

Epehólyagrák 24 évesen: műteni vagy nem?
Epepolip panaszai és műtéte
Epeúti rák lehetséges terápiája

Epehólyagrák és láz
Epetumor kezelés nélkül

Epekő, rosszindulatúság esélye
Áttétes epehólyagrák
Vigasztaló unoka
Epehólyagrák
Eperák lefolyása, táplálkozási tanácsok

Top