Epeúti rák lehetséges terápiája

Öcsém daganatos betegségben szenved, intrahepatikus epeúti rák. Az utóbbi időben gyomorpanaszai jelentkeztek. A gyomortükrözés eredménye negatív, de hyperacid.

Szeretnénk panaszait ha lehet, gyógyszer nélkül csökkenteni. A Salvus gyógyvizet itta néhány napig, nagyon jól bevált. Azonban kiderült, hogy daganatos betegeknél alkalmazása ellenjavallt csakúgy, mint a Parádi gyógyvíz esetében. Szeretnénk tudni, hogy ennek mi az oka, ill. e helyett mit használhatna az öcsém? Szedhet-e daganatos beteg Polybé tablettát? Az ő daganattípusa esetében milyen táplálékkiegészítőt érdemes szedni? Ha erről nem adhatnak felvilágosítást, hol tudunk ennek utánanézni? Az onkológusa nem híve ennek, de ha érdemes, valamivel mindenképpen jó lenne megtámogatni a szervezetét a daganattal szembeni küzdelemben.

Lehet, hogy öccse gyomortáji panaszait a máj megnagyobbodása okozza, valamint az, hogy nyomja a gyomorszáj területén lévő szerveket és a gyomrot. A hyperaciditás – túlzott gyomorsav termelődés – csökkentésére számos vény nélkül kapható készítmény elérhető a gyógyszertárakban. Az Ön által kérdezett B vitamin készítményeket tartalmazó tablettát B vitaminok hiánya, vagy ennek gyanúja esetén érdemes szedni.

Nem tudjuk megmondani, hogy az bátyja daganattípusában milyen táplálékkiegészítőt érdemes szedni, mert ezek a sokak érdeklődésére számot tartó készítmények esetében általában nem történtek meg azok a klinikai vizsgálatok, amelyek alapján meg lehetne mondani, hogy egy-egy készítményt érdemes-e adni például epeúti rákban vagy emlőrákban vagy vastagbélrákban, illetve az egyes betegségek milyen stádiumában lenne eredményes az alkalmazásuk. Vagyis például műtét utáni adása daganatmentes betegnél csökkentené-e vagy elodázná-e a betegség kiújulását, vagy áttétes betegnél megnyújtaná-e a betegség rosszabbodásáig eltelt időt, vagy javítaná a teljes túlélést.

Ezeknek a statisztikailag alátámasztott, bizonyító erejű vizsgálatoknak a hiánya eredményezi azt, hogy a „bizonyítékon alapuló orvoslás” (evidence based mecidine) szabályait figyelembe vevő onkológusok általában „nem hívei” ezeknek a kezeléseknek.

Kapcsolódó cikkek:
Epehólyagrák
Májrák és kezelése
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Sugárkezelés és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Epehólyagrák és láz
Epetumor kezelés nélkül

Epekő, rosszindulatúság esélye
Áttétes epehólyagrák
Vigasztaló unoka
Epehólyagrák

Top