Dohányzás, italozás, nyelvgyökrák a nagymamámnál

Nagymamám 62 éves, hosszú évek óta alkoholt és cigarettát fogyaszt nagy mennyiségben a Nagypapámmal együtt, ráadásul a legócskábbakat. Nagymamámnál pár hónapja nyelvgyökrákot találtak, áttéteset. Azt mondja, hogy nem olyan régen abba is hagyta a régi életmódját. Szegénykém már enni is alig bír, mert erős fájdalmai vannak. Áprilisban kezdik meg nála a kemót és a sugárkezelést, viszont félek, mert sosem törődött az egészségével, erős csontritkulása is van.

Több kérdést is szeretnék feltenni:
– Mivel lehet segíteni, hogy ne legyenek akkora fájdalmai?

– Mennyi esélye lehet valakinek, hogy felgyógyuljon, ha ilyen lerobbant állapotban van alapból?

– Hogyan tudnánk segíteni Neki, ha senkit sem akar látni? Hallottam a gyógygombákról, deutériummentes vízről, stb. Ön mit ajánlana a biztosabb gyógyulás érdekében? Kit lehet felkeresni ilyen ügyben?

– Üknagymamám vérrákban halt meg 82 évesen, a nagymamám testvérének áttétes tüdőrákja van hosszú évek óta, már ki is vették a fél tüdejét pár éve (azóta is hanyag életmódot él, alkohol, cigaretta). Apai Nagypapám tüdőrákban halt meg, azt szeretném még megkérdezni, hogy kell-e így valamilyen szűrővizsgálatokra járnunk, ha ilyen sokan vannak/voltak betegek a családban? Igyekszünk egészséges életmódot élni, a családban a többiek nem cigiznek és nem is isznak.

A fájdalmakat fájdalomcsillapítók adásával lehet csökkenteni. A fájdalmakba nem szabad beletörődni, azok – a beteg együttműködésével – az esetek többségében eredményesen mérsékelhetők, jól kell beállítani a fájdalomcsillapítót, esetleg azok kombinációját, valamint dózisát, illetve a szükségleteknek megfelelően módosítani az adagolást.

A tervezett kemoterápia és sugárkezelés célja az, hogy megkisebbítse a nyelvgyökrákot és az áttéteket. Ennek eredményeként is csökkenhet a fájdalom, ha ezek az elváltozások kevésbé nyomják a környezetüket. A csontritkulás ebben az esetben nem befolyásolja a daganat kezelhetőségét. Az életkilátásokat az is befolyásolja, hogy hol vannak az áttétek, s azok mennyiben befolyásolják az életfunkciókat, mennyire gyors lesz a térnyerésük, mit sikerül elérni az onkológiai kezelésekkel.

Azt, hogy egy betegség gyógyítható-e, a kiindulási stádium jelentősen meghatározza. Valószínűleg a jelenlegi rossz általános állapot hátterében a betegség rosszabbodása, valamint elégtelen táplálkozás is állhat. A kalóriabevitel fokozása fontos lenne, akár tápláló élelmiszerek, akár orvosi receptre írható tápszerek segítségével – ezt az onkológussal vagy sugárterápiás szakemberrel lehet megbeszélni (a háziorvos ezeket a tápszereket szakorvosi javaslatra rendelheti). Az otthon készült ételeket is lehet dúsítani, például tejszínnel, tojással, hogy több kalóriát és fehérjét tartalmazzanak.

Az Ön által kérdezett, étrend-kiegészítőként árult termékekkel kapcsolatban nem tudunk állást foglalni. Nincs olyan speciális víz, tea, gomba, vitamin vagy ásványi anyag, amelyről klinikai kutatások révén, tudományos megalapozottsággal bizonyították volna, hogy érdemben képesek befolyásolni egy előrehaladott, áttétes szájüregi daganat lefolyását.

A családi érintettségre vonatkozó kérdésére azt felelhetjük, hogy a daganatos betegségek nagyon gyakoriak, a fejlett társadalmakban minden harmadik embernek lesz élete során rosszindulatú betegsége. Fontos az egészségtudatos magatartás (pl. a levelében is említett dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás kerülése, mert ezek többféle rák kialakulásában játszanak szerepet.) Háziorvosával beszélheti meg, hogy az Ön életkorában (nemtől függően) milyen szűrővizsgálatok igénybe vételére van lehetőség, s ezekkel a lehetőségekkel érdemes is élni. Ha szokatlan panasz vagy tünet jelentkezik, akkor is érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, hogy ki lehessen deríteni, hogy van-e valami súlyosabb betegség a háttérben. Egyes betegségekben lehet szerepe az öröklődésnek, ám ezt az eseteknek csak kis százalékában bizonyították: amikor egy nagyobb rokoni közegben visszatérően fordulnak elő például daganatos betegségek, az nemcsak a genetikán múlhat, hanem a hasonló károsító, életmódbeli tényezőkön is.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Étrend-kiegészítők, gyógynövények feketelistája
Genetikai kristálygömb: akarjuk tudni meddig élhetünk?
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

Korábbi kérdések és válaszok a nyelvgyökrákról:
Nyelvgyökrák – hatástalan kezelés
Nyelvgyökrák kifakadt áttét
Nyelvgyökrák, majd tüdőrák
Nyelvgyökrák: végleges nyelvduzzanat?
Fej-nyaki daganat biológiai terápiája
Fej-nyaki tumor: van-e esély a gyógyulásra?

Nyelvgyökérrák kiújulás – 2.

Nyelvgyökérrák, tumor kiújulása
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol
Nyelvgyökdaganat: szondatáplálás kemoterápia előtt

Top