Duzzadt nyirokcsomók

Nemrég egy hasi CT vizsgálat eredménye ez lett: „A jobb vese alsó pólusa mellett több 1-1,5 cm-es mesenterialis nyirokcsomó látható.” Más kórosat nem találtak. Egy ismerős onkológus elküldött vérvételre, ahol az alábbi értékek magasak:
Albumin 56.5
Ldh 490
Össz Bilirubin 25.4
Direkt Bilirubin 5.7
Ldl koleszterin (számított) 3.21

Emellett megnézetett egy pár tumormarkert is, melyek az alábbi értéket mutatják:
Afp : 0.10
Cea : 0.52
Ca 19-9 : 2.6
Ca 72-4 : 0.9
Psa : 0.3280
Báta2mikroglobulin : 1.50

Panaszom a jobb bordaív alatti fájdalom és mindkét hónalj időnkénti fájdalma (amely a nővéremnek is állandóan fáj és néha a barátnőmnek is). A kérdésem az lenne, ezek alapján utalhat-e ez valamilyen rákos betegségre? Vagy esetleg lehet-e valamilyen összefüggés ezek közt, hogy mindhármunknak fáj a hónalja?

Egy rákos betegség diagnózisának valószínűsítése, majd bizonyítása gyakran sokrétű vizsgálat, mi sem vállalkozhatunk a küldött eredmények alapján diagnózis felállítására. A felsorolt laborértékek emelkedettségének (pl. bilirubin vagyis epefesték, LDH, vagyis laktát dehidrogenáz, stb.) nagyon sokféle, nem daganatos oka is lehet, de összefügghet bizonyos esetekben daganatos betegségekkel is. Átfogó kivizsgálás segíthet feltárni a panaszok okait.

Ahogyan azt már többször leírtuk, a tumormarker vizsgálatokat általánosságban szűrésre nem lehet használni, ezek az anyagok normálisan is termelődnek a szervezetünkben. Az Önnél mért eredmények értékeléséhez ismerni kellene az adott laboratórium normál értékeit, de a leírt értékek a legtöbb laboratóriumban a normál határértéken belül lennének. Fontos tudni, hogy egy tumormarker megemelkedése nem feltétlenül jelent daganatot a szervezetben, ám a normál tumormarker értékek sem jelentik azt, hogy nem indult meg rákos folyamat.

Nem valószínű, hogy összefüggés lenne aközött, hogy mind a hármuknak fáj a hónalja.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CEA tumormarker szűrésként
Rákkeltő anyagok
Rákkeltő olajok, gőzök, gázok
Vastagbélrák tumormarkerei
Magas CEA érték – 2.
CEA és antibiotikum
Mellműtét utáni CEA értékek

Top