Emberséges bánásmód?

Nekem édesanyám szenved rákbetegségben. Itthon olvastam az Önök kiadványait. Ám a benne leírt emberséges kórházi kezelések, és orvos, valamint beteg, hozzátartozó közötti felvilágosítással nem találkoztam a való életben.

Édesanyámat 2013 augusztusában műtötték tüdődaganattal, majd rehabilitáció után októberben haza is engedték, hogy minden rendben van. Édesanyám a hazajövetele után csak egyre rosszabbul lett, majd decemberben, miután lebénult a jobb oldala, kórházba vittük, kiderült, agydaganata van, amit még abban a hónapban megműtöttek. Utána járt sugárkezelésre és kemoterápiára. A kemoterápia alatt megint egyre rosszabbul lett. Rángások, remegések vették uralmába a testét. 2014. május 19.: görcsös rohamot kapott, lebénult a bal oldala teljesen, kórházba vitettük, ahol a testvéreimnek felületes felvilágosításként annyit mondtak, hogy több helyen is találtak még daganatokat. Ám nem mondták meg se anyukámnak, se nekünk mi lesz édesanyámmal. Édesanyám kérte: tudjam meg mi lesz, van-e esély a gyógyulásra vagy sem. Az orvosa nem akart szóba állni velem, így a folyóson futva utána, annyit hajlandó volt elmondani: nem kapja tovább a kemoterápiát és bármikor elveszíthetjük. Az orvos azt mondta nekem: „hát csak nem mondjuk meg az anyukájának, hogy meg fog halni!” Ahogy anyukám kérte, mi megmondtuk neki.

Mai napig nem tudjuk, hogy a betegsége milyen mértékű, nem tudjuk milyen gyógyszereket kap. Kérdeztem az orvost, hogy mikor vihetjük haza, mert anyukám otthon akar lenni. Azt válaszolta „nem sietjük el a hazamenetelt, úgyis meghalhat bármikor.” Persze ezt is a folyosó gyors futtában közölte.

Majd 2014. 06. 04-én anyukámmal, aki sokszor azt se tudja milyen nap van, és azt hiszi, tud járni, fel tud kelni, gyakran félrebeszél, az orvos vele beszélte meg: másnap hazaengedik, mert anyukám azt mondta, kocsival megyünk érte. Bár ápolót már vettünk fel, de a szobája csak péntekre lesz készen. Így egész nap vadásztam az orvost, aki tudta, hogy beszélni akarok vele, mégis elkerült. Reggel 8-tól délután 2 -ig vártam mire ismét a folyosón szóba állt velem. Kérdeztem, hogy mire van szüksége otthon anyukámnak, hol tart most a betegsége, milyen gyógyszereket kap? Kértem, hogy mielőtt kiengedik, megkaphatnám-e a gyógyszerjavaslatokat, hogy időben kiváltsam a gyógyszereket. Az orvos válasza: „Az anyukája fekvőbeteg, nem tudom hol tart a betegsége, nem tudom pontosan milyen gyógyszert kap, nem tudom mire számítsanak, bármikor meghalhat.”

Mi ápoljuk a kórházban, tehát látom, hogy fekvőbeteg és nem tudja ellátni magát. Mondtam az orvosnak, hogy anyukám nem tudja a tablettákat lenyelni, erre azt válaszolta”csak a tüneteit kezeljük, akkor ne adja be neki a gyógyszert, a fájdalomcsillapítót úgyis tapaszban kapja. A kórházban azért mi ápoljuk, mert a nővérek megalázták, kiabáltak vele, ha a pelenkába kakált, ha lelökött véletlenül valamit, minek hallgat telefonon rádiót, minek neki a zokni, erőszakkal egyszerre tömtek bele 5 féle gyógyszert, ha kihányta, azt mondták, hogy estig nincs több fájdalomcsillapító!

Egyszer valamiért nem folyt a vizelet a katéteren keresztül: 14 órától 16:45-ig könyörögtem, hogy nézzék meg, addigra anyukám nagyon rosszul lett. Reszketett, sírt, a fájdalomtól, mikor végre a nővérek kicserélték a katétert, azt mondták neki, nem fájhat, hisz kap tapaszt, nincs is vizelet a hólyagban. Ám pár perc alatt 6 dl vizelet távozott.

Kiadásakor kérdeztem a nővért, aki bekötötte reggel az infúziót, amiben a gyógyszereket kapta, ma ha hazamegyünk, kell-e neki valamit beadni? Válasz: „hát azt én honnan tudjam?” Persze az orvosa aznap nem volt benn.

Szóval a valóságban így működik az orvos, a beteg és a hozzátartozó között a felvilágosítás és az emberséges bánásmód. És amit még bent más betegek kapcsán láttam…

Levele alapján édesanyjának többszörös agyi áttéte van, amely a korábban alkalmazott kemoterápia és sugárkezelés után is tovább rosszabbodott. Nem mondhatjuk, hogy ez egyedi eset, legtöbbször az agyi áttétes daganatos betegnél sajnos ez történik; a sugárkezelés és az esetlegesen alkalmazott kemoterápia nem tudja megszüntetni a többszörös agyi áttéteket, csak átmenetileg gátolni vagy lassítani a növekedésüket, szaporodásukat. Agyi áttétek megjelenése esetén az életkilátások nagyon rosszak, s előre kiszámíthatatlan, hogy milyen idegrendszeri tünetek jelentkeznek. Ezeknek a magyarázata: amíg egy szervi áttét (tüdőben, májban lévő metasztázis) esetén egy ideig „van helye” a növekvő daganatoknak, ez nem igaz a szilárd koponyára: a legkisebb térfogatváltozás is súlyos idegrendszeri tüneteket okozhat, amelyek jellege és súlyossága azon múlik, hogy pontosan az agy melyik részét és milyen mértékben érinti a folyamat. Levele megírása idején Édesanyja esetén is már ez a helyzet: idegrendszeri tüneteket is okoznak már az áttétek.

Ilyen áttétes állapotban gyakran kap a beteg szteroidot, illetve vízhajtót (kálium pótlással) mert a daganatos gócok körül gyakran van vizenyő (ödéma), ami azáltal, hogy „annak is hely kell”, tovább súlyosbítja az agyi nyomásfokozódást, erősíti az idegrendszeri tüneteket (bénulást, zavartságot beszédzavart). Az agyi áttétekről bővebben tájékozódhat a „kapcsolódó cikkek” között kigyűjtött leírásokból.

Leveléből nem derül ki, hogy az agyi áttéteken kívül édesanyja szervezetében hol vannak még daganatos gócok. Fájdalmai miatt a megfelelő fájdalomcsillapítás, akár növekvő dózisban adott tapasszal, akár az áttörő fájdalmak kezelésére szolgáló egyéb készítménnyel, fontos része a tüneti ellátásnak ebben az utolsó időszakban.

Egy elesett állapotú daganatos beteg otthoni ápolása nem könnyű feladat, levele alapján ugyanakkor Önök már a kórházban is segítettek édesanyja ápolásában, ami az otthoni ellátását is könnyebbé teheti. A zárójelentés, amit édesanyja távozáskor kap, tartalmazza azokat a gyógyszereket (illetve hatóanyagokat), amellyel a kórházban kezelték, s a háziorvos, illetve az otthoni ellátásában segítő orvos ezt tekintheti kiindulási alapnak a tüneti gyógyszerelés beállításához.

A végstádiumban lévő betegek hozzátartozóinak idejében érdemes felvenniük a kapcsolatot (akár a háziorvoson keresztül) hospice szolgálatokkal, ahol a betegek testi és lelki ellátásában jártas, a fájdalomcsillapításban tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoznak, orvos, ápoló, szociális munkás, mentálhigiénés szakember vagy pszichológus is segítheti a beteget, illetve a családokat ebben a nagyon nehéz élethelyzetben.

A levelében írt körülményekre és történésekre nem tisztünk reagálni, mi abban tudunk a hozzánk fordulóknak segíteni, hogy a leletekkel, esetleg ápolással összefüggő konkrét kérdésekre válaszolunk, ám a legpontosabb, személyre szabottabb válaszokat minden esetben a kezelőorvos tudja adni, mi abban tudunk segíteni, hogy a történtek érthetőbbé tételével az érintettek esetleg értőbb, célzottabb kérdéseket tudjanak feltenni a betegük ellátásáért felelős szakemberek számára.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:

Tüdőrák
Metasztázisok az agyban: a koponyában nincs helye a tumornak
Csontáttétek
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Mire jó a tüdőszűrés?
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Kemoterápia: a kezelések ütemezése is befolyásolja az eredményeket
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sok áttétes tüdőrák
Tüdőtumor, mellkasi nyirokcsomó áttétek, CT lelet
Tüdőrák: tudatzavar, agyi áttét?
Agyi áttétes tüdőrák alternatív kezelése
Adenocarcinóma: agyi áttétes tüdőrák
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák agyi és gerinc áttét

Tüdőrák, tüdőtágulás: miért nem műtik meg?
Tüdőrák: miért nem kezelik?
Vajdasági tüdőrák kezelése
Tüdőrák kilátásai
Laphámsejtes tüdőrák
Édesanyám tüdőrákos, mire számíthatunk?
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák – szétterjedt áttétekkel, végső stádiumban
Tüdőrák végső stádium, hospice szolgálat
Agyban áttétes tüdőrák
Nagysejtes tüdőrák, agyi áttétek
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek

Top