Emlőszűrésen felfedezett daganat (jelige: hulieta)

A státusz: emlőszűrés során a bal emlő külső-felső quaransában nem tapintható, 7 mm nagyságú, tu-ra jellemző képet mutató elváltozás látható. Core biopsia: B5 carcinoma ductale invasivum mammae. A szakbizottsági vélemény alapján a diagn: Tu. mammae ls

Vélemény / javaslat: előzetes dróttűzéses jelölést követően quarantectomia, SNB

Az lenne a kérdésem, hogy ez egy rosszindulatú daganat? És milyen ez a műtét? Csonkolásos? Metszéses? Milyen kezelést igényel utána? Mekkora a gyógyulási százalék? Ebből teljesen ki lehet gyógyulni?

A bal emlő külső-felső negyedében (kvadránsában) találtak tumorra, vagyis daganatra jellemző képletet. A vastagtű biopszia (core biopszia) eredménye duktális invazív emlőrák, vagyis az emlő tejelvezető csövecskéiből, szakszóval duktuszaiból kiinduló rosszindulatú daganat. Ezért küldték onkológiai szakbizottságra, ahol bal oldali (ls, vagyis lateris sinistri) emlődaganat (tumor mammae) diagnózisát írták a leletére.

A quadrantectomia az emlő negyedének (egy kvadránsának) az eltávolítása, vagyis annak a negyednek a műtéti kimetszése, amiben a daganatot találták. Ez nem jelent teljes emlőeltávolítást, az emlő egy részének eltávolítását viszont igen.

Az SNB a sentinel node biopsy, vagyis a szentinel (őrszem) nyirokcsomó biopszia. Ez azt jelenti, hogy a műtét során kiveszik azt a nyirokcsomót, amely az előzetes bejelölés (pl. izotópos jelölés) után a „daganathoz legközelebbi” nyirokcsomónak bizonyul, amely a daganat és környékéről elvezeti a nyiroknedveket, vagyis nagy valószínűséggel itt tapadhatnak ki először a nyirokrendszerben esetlegesen a daganatsejtek.

Az, hogy az őrszem nyirokcsomóban, illetve esetleg több nyirokcsomóban van-e áttét a hónaljban, befolyásolhatja a műtéti beavatkozást is (több nyirokcsomó eltávolítására is sor kerülhet), illetve befolyásolhatja a műtét után javasolt onkológiai kezelést is.

Tehát jelenleg, a részletes szövettan, prognosztikai tényezők, nyirokcsomó érintettség, stb. ismerete nélkül nem lehet előre megmondani, hogy milyen adjuváns (műtét utáni) kezelésre lesz majd szükség, vagyis az alkalmazható kemoterápiák közül milyen fajta javasolható, van-e szükség HER2 gátló kezelésre, és van-e a szöveti anyagban hormon receptor (ER = ösztrogén receptor, PR/PgR = progeszteron receptor) pozitivitás, mely esetén a műtét utáni kezelés részét képezi általában a több éves ösztrogén gátló hormonkezelés is.

Mivel részleges emlőeltávolítást terveznek Önnél, a műtét utáni kezelésnek nagy valószínűséggel része lesz a sugárkezelés is. Az alkalmazni tervezett kezeléseket befolyásolja az is, hogy premenopauzás vagy posztmenopauzás betegről van-e szó, vagyis elmaradt-e már a beteg menstruációja.

Senki sem tudja előre megmondani, hogy egy adott beteg véglegesen meggyógyul-e a rosszindulatú daganatából, vagy a betegség kiújulása fog bekövetkezni. Mivel Önnél feltételezhetően korai stádiumban került felfedezésre az emlődaganat és még nincsenek kimutatható távoli áttétek, a műtét és az adjuváns kezelés után van esély a gyógyulásra. A kilátásokról és kockázatokról részletesebben ugyanakkor a fent említett prognosztikai tényezők ismeretében lehet nyilatkozni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlődaganat javasolt műtét utáni kezelése
Mellrák: műtét, hormonkezelés
Emlőrák: mi a helyes megoldás?
Mell amputáció utáni korrekció
Mellrák: mire számíthatok?
Elutasított Herceptin kezelés
Emlőrák: hormontabletták különbsége
Emlőműtét utáni hormonkezelés

Kontroll emlőműtét után 2.

Kontroll emlőműtét után
Emlőrák: elegendő a kontroll?

Csontizotóp vizsgálat mellrákműtét után
Kontrollvizsgálatok emlőrákban
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top