Epehólyagrák 24 évesen: műteni vagy nem?

24 éves vagyok. Novemberben epekő miatt megműtöttek. Az epehólyagomat eltávolították, rosszindulatú daganatot találtak benne. Dg: adenocc. vesicae felleae GradeII. CT vizsgálaton vélemény: Cysta renis I.d., metastasis nem detectálható, Steatosis hepatis.

Mellkasröntgenen minden eredmény negatív. Onkológus orvos szerint nem kell semmilyen további kezelés, csak 3 havonta vizsgálat. Onkológus bizottság szerint további műtétre van szükség: Radikális műtét, májresectio, lymphadenectomia.

Kérdésem az lenne, hogy mik ezek a műtétek? Milyenek az esélyeim a végleges gyógyulásra?

Leveléből nem derül ki, hogy az epehólyagban lévő daganatos folyamat milyen mértékben terjedt rá az epehólyagra, például áttörte-e annak a falát. A radikális műtét azt jelenti, hogy nemcsak az epehólyagot, hanem a környező szöveteket is el kellene távolítani: egy darabot a májból vágnának ki (ez a májreszekció), valamint eltávolítanák az epehólyag környéki nyirokcsomókat (ez a lymphadenectomia). Utóbbival részben azt értékelnék, hogy a környező nyirokcsomókban vannak-e daganatos áttétek, részben ez a nagyobb műtét azok eltávolítására is esélyt adna.

Az onkológia bizottságban általában több szakember (sebész, onkológus, sugárterápiás szakorvos, patológus, radiológus) értékeli együttesen a leleteket és ad szakmai javaslatot a beteg további ellátására.

A végleges gyógyulásra vonatkozó esélyeket nehéz megbecsülni. Minél kisebb daganatot távolítottak el, minél kevésbé szűrte be az epehólyag falát, illetve ha nincs áttét a környéki nyirokcsomókban, akkor jobbak a gyógyulási esélyek.

Kapcsolódó cikkek:
Epehólyagrák
Daganatok jellemzői
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Epepolip panaszai és műtéte
Epeúti rák lehetséges terápiája

Epehólyagrák és láz
Epetumor kezelés nélkül

Epekő, rosszindulatúság esélye
Áttétes epehólyagrák
Vigasztaló unoka
Epehólyagrák
Eperák lefolyása, táplálkozási tanácsok

Top