Epepolip lehet rosszindulatú? (jelige: Almácska)

Több éve visszatérő rosszulléteim voltak, ami az utóbbi időben már 2-3 hetente jelentkezett. Reggeli fejfájás, bal halántékomban mintha egy ér görcsölne és hátul a tarkómban tompa fejfájás, iszonyatos hányinger és szagokra, illatokra is hányingeres rosszullét pl. kávé, cigaretta, étel szagra. Hasam nem fájt, nem görcsölt csak ez az erős rosszullét 1-2 napig, amíg ki nem hányom magam, illetve hasmenés útján ki nem ürülök. Van amikor ételt, van amikor fehér habosat hányok.

Novemberben 2 hetente elért a rosszullét és nekem a bal oldalamon a gyomor alatti részen fájdogált keresztül át. Elmentem a háziorvosomhoz, aki ultrahangos hasi vizsgálatra adott beutalót. Az ultrahangon kiderült, hogy az epehólyagomban egy 6 mm-es polip van. A háziorvosom diétázást javasolt és 6 havonta ellenőriztetni a polipot, hogy nőtt-e. Ő azt mondta, hogy itt az epehólyagban csak jóindulatú daganat fordulhat elő. Én megkérdeztem, ha itt van, akkor máshol is? Ő: az ultrahangon megnézték a vesémet is, mert még ott fordulhat elő, ha az epehólyagban van, de ott nem találtak. Ennyit tudok. (Amióta több folyadékot iszom, diétázom, 8-10 kg-ot leadtam, azóta nem volt komolyabb rosszullétem, ez kb. 3-4 hónap).

Itt az Önök cikkében olvastam, hogy ez elrákosodhat és rosszindulatúvá válhat. Ez tényleg így van? Mert ha igen, akkor érdeklődnék, hogy milyen szakorvost keressek fel és kitől kérhetek még véleményt, más vizsgálatokat, esetleg ha kell, műtéti megoldást?

Szerencsére ritkán alakul ki az epehólyag polipból daganat, de a rosszindulatúvá válást nem lehet teljes mértékben kizárni, ezért is javasoltak kontroll vizsgálatot. Esetleg gasztroenterológus szakorvostól kérhet másodvéleményt, hogy Önnél a kontrollokon kívül javasol-e teendőt.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Epehólyagrák
Daganatok jellemzői
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Eperák lehet? Sárgaság, fájdalomcsillapítás…
Epehólyagrák 24 évesen: műteni vagy nem?
Epepolip panaszai és műtéte
Epeúti rák lehetséges terápiája

Epehólyagrák és láz
Epetumor kezelés nélkül

Epekő, rosszindulatúság esélye
Áttétes epehólyagrák
Vigasztaló unoka
Epehólyagrák
Eperák lefolyása, táplálkozási tanácsok

Top