Epepolip panaszai és műtéte (jelige: kígyócska)

Édesanyámnak régóta fáj a feje, ha zsíros vagy nehéz ételeket fogyaszt. Ez év augusztusában nagyon erős lett a jobb oldali fejfájása, étvágytalan volt, felpuffadt, belázasodott, hányt. Egy ultrahangos vizsgálaton kiderült, hogy az epehólyag bejáratánál az epevezetékben egy 4mm-es polip található. A műtétet még halogatja, de azóta nem tud sok mindent megenni, mert rögtön fáj a feje jobb oldalon, néha hányingere van, étvágytalan. Gyomra és jobb bordaív alatt, nyomásra nagyon érzékeny és fájdalmas! Ha diétázik, valamivel jobb a helyzet.

Kérdésem az lenne, meddig lehet egy ilyen műtétet halogatni, kell-e egyáltalán műteni vagy lehet-e másképpen kezelni? Elrákosodhat-e, vagy milyen szövődményei lehetnek, ha rendszeresen ultrahanggal nézik a polip növekedését?

A rendszeres ultrahang vizsgálatnak nincs szövődménye. Azt, hogy egy ilyen műtétet meddig lehet halogatni, nehéz megmondani. A tünetek alapján az valószínűsíthető, hogy az édesanyjának rendszeresen panaszokat okoz ez az elváltozás, s az epehólyagja nem jól működik. Az epehólyag gyulladása ismétlődhet és amennyiben a polip teljesen elzárja az epeutat, sárgaság is kialakulhat.

Azt, hogy egy polip jó vagy rosszindulatú, az ultrahang nem tudja megmondani. Minél nagyobb az elváltozás, annál nagyobb a valószínűsége, hogy rosszindulatú (rákos) folyamatról van szó. A polipban kialakulhatnak olyan szöveti elváltozások (úgynevezett diszplázia), amelyek talaján megjelenhetnek rosszindulatú sejtek is. Az ismétlődő vagy krónikus epehólyag-gyulladás is – sok ezer ember adatainak tapasztalata alapján – az epehólyagrákok kockázati tényezői között van.

Kapcsolódó cikkek:
Epehólyagrák
Daganatok jellemzői
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Sugárkezelés és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Epeúti rák lehetséges terápiája
Epehólyagrák és láz
Epetumor kezelés nélkül

Epekő, rosszindulatúság esélye
Áttétes epehólyagrák
Vigasztaló unoka
Epehólyagrák

Top