Epevezeték daganat, whipple műtét utáni szövődmények

Édesanyámnál 59 évesen daganatot diagnosztizáltak az epevezetékben. Nagyon gyorsan műtétre került a sor, 2 héten belül whipple műtéttel eltávolították a hasnyálmirigy fej részét, az epehólyagot, az epevezeték egy részét, stb… A műtétet követő 4. napon újra műtötték, mivel elengedte a varrat és az epe a hasüregbe folyt, tályogot okozva a lépénél és a máját körbevéve. Nagyon súlyos vérmérgezéses állapot állt fenn nála. 2 hetet töltött az intenzív osztályon.

Az 1. műtétet követő 11. napon megműtötték 3. alkalommal, mivel újra folyadékot láttak. Ismét az emésztő enzim folyt, mivel a drén eldugult, de akkor nem a hasüregbe, hanem a sebszéleken a felszín felé távozott. A műtét után nem varrták össze csak a belső hasfalat, a bőr és a zsírszövet „nyitva” maradt. A 3. héten lekerült „osztályra” és nagyon szépen „összerakták” a gyógytornászok. 5 hetet töltött az osztályon, de sor került a 4. műtétre is, miszerint, amikor ki akarták húzni az utolsó drént a testéből, az szétszakadt, így újra fel kellett nyitni… Közben a szövettan jóindulatú daganatot diagnosztizált. Epe és cukordiétát írtak elő neki.

7 hetes kórházi tartózkodás után hazaengedték nyitott hassal, amit szakszolgálati ápoló lát el minden nap. Az első műtét július 10-én volt. A sebe még mindig nem gyógyult be teljesen, de már nagyon közel áll hozzá. A kórházban kapott mindenféle vírusos és bakteriális fertőzést, tüdőgyulladást.

Hazaérkezésünket követően övsömört állapítottak meg nála. Sajnos a fájdalomcsillapítókat napi szinten szedte 3 alkalommal, de ezt az övsömörnek tulajdonították. Most már vannak napok, amikor nem vesz be egyet sem. A fizikuma rettentően gyenge, 94 kg-ról 76 kg-ra fogyott. Sétálgat, autót vezet, de könnyen fárad és nagyon-nagyon gyenge. A kórházból -11 kg-mal távozott. Jelen pillanatban -18 kg-nál tart. Lassan elhagyja az epe és cukordiétát.

Érdeklődnék, hogy mitől fogy még mindig? Mikorra várható a fájdalom elmúlása és a fizikális felépülés? Kell-e aggódnom amellett, hogy a szövettan jóindulatú daganatot diagnosztizált? Azt mondták nem lett cukorbeteg, de lehet, hogy mégis emiatt fogy?

Egy levél alapján, legyen az bármilyen részletes is, nem lehet megállapítani, hogy mitől fogy az édesanyja. A műtét több olyan szervet (hasnyálmirigy, epehólyag) érintett, amelynek szerepe van az emésztőnedvek termelésében, az emésztésben, ez is okozhatja a testsúlyvesztést.

A hasnyálmirigyben termelődő enzimeket gyógyszeresen is lehet pótolni, különösen, ha van olyan jel, hogy például a beteg nem jól emészti a zsírokat, gyakoribb, zsíros fényű a széklete (zsírszékelés) van. Édesanyja esetében pontosítani kellene azt is, hogy mi okozza a fájdalmat, mire szedi még a fájdalomcsillapítót. Leveléből nem derül ki, hogy mikor történt utoljára laborvizsgálat, s abban volt-e olyan eltérés (pl. vérszegénység), ami okozhatja a fáradékonyságot.

Édesanyját több egészségügyi szakember látta el az utóbbi időben, ők vagy a háziorvos jobban ismerhetik a beteget és a betegséget, szövődményeket, velük lenne érdemes édesanyja állapotát átbeszélni, s azt tisztázni, nem indokolt-e valamilyen további kivizsgálás.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Epehólyagrák
Daganatok jellemzői
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Epehólyag eredetű tumor a májkapuban
Daganat az epehólyag helyén
Kiderült epehólyag daganat
Polip, carcinoma az epehólyagban: gyógyulási esély
Epepolip panaszai és műtéte

Epehólyagrák 24 évesen: műteni vagy nem?
Epepolip panaszai és műtéte
Epeúti rák lehetséges terápiája

Epehólyagrák és láz 
Epetumor kezelés nélkül

Epekő, rosszindulatúság esélye
Áttétes epehólyagrák
Vigasztaló unoka
Epehólyagrák
Eperák lefolyása, táplálkozási tanácsok

Top