Fájdalmatlan csomó a nyelvben: ugye nem nyelvrák?

Néhány napja egy apró, kb. feketebors méretű keményebb részt vettem észre a nyelvemben. Kívülről nem látszik semmi, szemmel észrevehetetlen. Nincs pirosodás, sem fehéredés, sem lepedék képződés sehol sem a szájüregben. Egyáltalán nem fáj, de ha végighúzom a nyelvem a fogaim között, érzem, hogy ott van benne. Nem kőkemény, de érezhetően vastagabb ott a szövet, mint máshol a nyelvemben. A nyelv középvonalától balra helyezkedik el, nem a nyelvszélen, inkább középtájon. Kissé mintha el lehetne mozdítani is.

Az a helyzet, hogy korábban (dohányzás miatt) alakultak ki afták a számban. Emiatt sikerült véglegesen is abbahagynom a dohányzást (legalábbis remélem). Kb. 3 évig dohányoztam, nem rendszeresen, megszakításokkal, 5-6 szálat naponta.

Azért vagyok pánikban, mert édesanyám májusban halt meg daganatos betegségben és most minden furcsaságtól megrémülök. 27 éves vagyok. Kérem, nyugtasson meg, hogy a csomónak nincs köze a nyelvrákhoz!

Az Ön életkorában általánosságban a daganatos betegségek, s köztük a nyelvrák is nagyon ritka – természetesen 100 százalékig sosem zárható ki. Azt, hogy mi lehet a nyelvében, amit érez, esetleg fül-orr-gégészeten vagy szájsebészeten végzett vizsgálat derítheti ki, ebben bármilyen részletes leírást is küld, mi látatlanban nem foglalhatunk állást.

Az, hogy a dohányzást abbahagyta, mindenképpen előnyös, hiszen a dohányzás számos daganatfajta (pl. tüdőrák, szájüregi rákok, nyelvgyökrák, garatrák, gégerák, nyelőcső daganat, a méreganyagok kiválasztása nyomán veserák, húgyhólyagrák stb.) előfordulási kockázatát is emeli. Sajnos a dohányosok többsége elbagatellizálja a kockázatokat. Ön ebből a szempontból szerencsés, hiszen a füst miatt az afták képében azonnal szembesült az egészségkárosító hatásokkal, amelyek rávették Önt, hogy addig hagyjon fel a cigarettázással, amíg még nem késő.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelvrák szövettani eredménye, sugárkezelés
Nyelvrák, érbetörés, megszakított sugárkezelés
Nyelvgyökrák kifakadt áttét
Nyelvgyökrák, majd tüdőrák
Nyelvgyökrák: végleges nyelvduzzanat?
Fej-nyaki daganat biológiai terápiája
Fej-nyaki tumor: van-e esély a gyógyulásra?

Nyelvgyökérrák kiújulás – 2.

Nyelvgyökérrák, tumor kiújulása
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top