Garatrák, gégerák 22 évesen a dohányzás miatt?

Én egy 22 éves férfi vagyok, aki körülbelül 6 éve rendszeres dohányos. A problémám már régebb óta tart, egy ideje úgymond folyamatosan „csiszolnom” kell a torkomat, és ez a fajta krákogás amellett, hogy idegesítő, sokszor kevés mennyiségű kátrányt(?) vagy váladékot(?) is visszahoz a torkomból. Mindezek mellett az utóbbi időben pár kilót is leadtam, bár ez a munkahelyváltásnak és a vele jelentkező stressznek tudható be leginkább. Étvágyam van, és noha nem sportolok rendszeresen, a munkából kifolyólag elég sokat vagyok mozgásban. Körülbelül másfél-két éve voltam kórházban, ahol a doktor megnézte a torkomat és semmi problémát nem talált. Tüdőszűrés megközelítőleg egy éve történt.

A torokpanaszai miatt gégészeti vizsgálat javasolható. Ebben az életkorban még nem annyira daganatos betegségekre gyanakszik az orvos ilyen panaszoknál, inkább krónikus gyulladásra a torokban, gégében. Ugyanakkor az ilyen krónikus nyálkahártya gyulladás is összefüggésben állhat a dohányzással.

A dohányzás minél tovább folytatja valaki, annál jelentősebben növeli nemcsak a tüdőrák, hanem a szájüregi rákok, nyelvgyökrák, garatrák, gégerák, nyelőcsődaganatok, a méreganyagok folyamatos kiválasztása nyomán a húgyhólyagrák, veserák kialakulásának is a kockázatát. Miután Ön tinédzserkora óta rendszeresen dohányzik, az évek teltével egyre nő a kockázata annak, hogy egyszer majd egy vizsgálatot követően egy rosszindulatú rák megjelenését közölje Önnel akkori orvosa. De úgy véljük, ezt nem kell az Ön számára részleteznünk, hiszen levele megfogalmazása azt jelzi számunkra: Ön ezt pontosan tudja.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Tűzoltás a kontinensen: Európa küzd a füstölgéssel
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Torokfájás, dohányzás
Torokfájdalom: torokrák?
Szorító érzés a torokban: gégerák? allergia?
Gombóc a torokban: lehet gégerák?
Torokrákgyanú és szempanaszok
Dohányzás, váladék, torokfájás, idegeskedés
Kaparás és csomóérzés a torokban: torokrák?

Torokrák tünete?
Gége-torok probléma

Fertőző torokrák?
Pukli a torokban

Top