Gócok a tüdő CT-n (jelige: apuci)

CT lelet eredménye: felső med-ban a trachea előtt a kp. med-ban a carina mellett balo-n 1-1 12 mm-es lgl, kóros lgl nincs, a hilusokban nagyobb lgl nincs, pleuralis foly. nincs.

Jobbo S3-ban 1 cm-es kerekded, spiculált képlet, S3-anb pleurával kötegekel kapcs 7-10 mm-s képlet. Jobbo S6-ban 17 mm-es kerekded képlet, Jobbo S9-ben 45 mm-es kerek nodulus.
Balo S1/2-ben 5 mm-es sbpleuralis meszesedés. Mkét csúcsban kötegek, felső lebenyekben emphysemas bullák. Pleuralis foly nincs. A mvgéks szab. A csontokon sec eltérés nincs.

Kérem segítsenek, édesapámnak a tüdőgondozóban nem mondtak semmit az eredményről, hogy mire számíthat. Beutalták kórházba, de nem akar elmenni.

A mediastinum (vagyis a két tüdő között elhelyezkedő úgynevezett gátorüreg) felső és középső részén a légcső (trachea) előtt 12 mm-es nyirokcsomókat (lymphoglandulákat) látnak. Úgy véleményezik, hogy kóros nyirokcsomó nincs, és a tüdőkapukban (hilusokban, vagyis ahol a jobb és bal tüdőfélbe belép a jobb és bal főhörgő, valamint az erek) sem látnak nagyobb nyirokcsomókat.

A mellhártya (pleura) lemezei között (amelyek a tüdőt borítják, illetve belülről a mellkasfalat borítják) nincs pleurális folyadék. A jobb tüdő 3-as szegmentjében leírnak egy 1 cm-es képletet, amely a környezetébe spiculumokat (tüskéket) bocsát, s ugyanebben a tüdőrészben van egy 7-10 mm-es, a mellhártyával kapcsolódó góc is. Szintén jobboldalon a 6-os tüdőszegmentumban van egy 17 mm-es góc, és szintén jobb oldalon a 9-es tüdőszegmentben egy kerek, meglehetősen nagy, 45 mm-es góc. A CT vizsgálat során látható csontokon nem láttak szekunder (sec) vagyis másodlagos elváltozást, azaz magyarul csontáttétet.

Bár a CT-t leletező orvos véleményét nem tartalmazza a leírt lelet, jelenleg annyit lehet ez alapján a CT lelet alapján mondani, hogy a jobb tüdőben számos olyan góc van, amely rosszindulatú daganatra jellemző a leírás alapján. Több eshetőség is felmerül. Ez alapján a lelet alapján nem lehet megmondani, hogy elsődleges (primer) tüdőrákról vagy a szervezetben esetleg máshol növekvő elsődleges daganat többszörös tüdőáttéteiről lehet-e szó. Ennek tisztázására, vagyis további vizsgálatok elvégzésére utalták be édesapját kórházba, hiszen amíg nem lehet megmondani, hogy valóban a sejthető rosszindulatú daganatos folyamatról van-e szó, és azon belül milyen eredetű a betegség, addig az esetleges további kezelésekről sem lehet dönteni, s a betegnek terápiát javasolni.

Természetes emberi félelem a bajjal való szembesüléstől való tartás, amiről az ember előre tudja és féli, hogy alapvetően változtatja meg az élethelyzetét. Ugyanakkor bármilyen nehéz is ez érzelmileg, fontos tisztában lenni azzal: ha komoly a baj, az magától nem fog elmúlni, hanem csak rosszabbodni. Az orvosoknak annál nagyobb eszköztár áll rendelkezésükre, minél korábban tudnak beavatkozni – a rosszindulatú betegségek sajátsága ugyanakkor sajnos, hogy garancia semmire sincs, számtalan tényezőn múlik az, hogy milyen terápia (műtét, kemoterápia, sugárkezelés, célzott kezelések, illetve mindezek kombinációi) és milyen eredményességgel alkalmazható. De minderről csak akkor lehet beszélni, ha pontosan kiderül, mivel is állunk szemben.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Dohányosok az onkológiákon
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdő CT lelet: residuumok
Áttétes tüdőrák: hátralévő idő

Tüdőrák progressziója
Tüdőtumor: elég-e a műtét?
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top