HER2 pozitív emlőrák áttét: Herceptin? Tyverb?

8 éve diagnosztizáltak DCIS-sel, 6 és fél éve kiújult invazív HER2 pozitív emlőrákkal. Akkor kaptam kemoterápiát, hormonkezelést és Herceptint 3 hónapig, majd az OEP visszautasította a következő Herceptin kérvényemet, mivelhogy „adjuvánsan nem jár.”

Azóta többször kiújult a daganat, ez év februárjában PET CT csontáttétekre utalt, sugárkezelést és hormonkezelést kaptam, kapok. Szeptember elején biopsziát vettek az L.IV-es tövisnyúlványából, melynek szövettana IHC-vel ++, +++ a daganatsejtek 60%-ában. Orvosom szerint mivel már kaptam Herceptint korábban, ezért nem kaphatok többet, esetleg Tyverb jöhet szóba, aminek a kérvényehez pozitív FISH leletet is kell csatolni.

Kérdésem, hogy Herceptint valóban nem kaphatok, ill. a Herceptinre és a Tyverbre vonatkozó protokollokhoz hol lehet hivatalosan hozzáférni?

A HER2-gátló kezelést, a levelében említett, korábban kapott infúziót, s a most szóba jöhető tablettát olyan betegeknek lehet adni, akiknek az melldaganata igazoltan HER2 pozitív, megfelelő módszerrel végezve a kimutatást, arra akkreditált laboratóriumban. A FISH a fluorescence in situ hibridizáció kifejezés rövidítése, ez egy olyan módszer, amely alkalmas a sejtek felszínén lévő HER2 receptorok meghatározására.

A HER2 gátló infúziót először áttétes emlőrák kezelésére törzskönyvezték, majd úgynevezett korai emlőrák kezelésére is (vagyis a műtét utáni adjuváns kezelésre). Ebben az esetben korábban már taxánt és antraciklin kapó betegeknél lehet alkalmazni monoterápiában, de bizonyos esetekben taxán készítményekkel kombináltan is alkalmazható, illetve posztmenopauzás betegeknél aromatáz-inhibítor hormon kezeléssel.

Jelenleg áttétes körülmények között olyan betegek kaphatnak HER2-gátló infúziós kezelést, akik korábban betegségük miatt még nem részesültek ilyen kezelésben – a műtét után sem. Ez a készítmény jelenleg (tehát 2010. novemberben) úgynevezett tételes elszámolás alá eső gyógyszer, tehát a felhasználását szorosan követi az egészségbiztosító.

A másik tablettás készítményt, amelyet említ levelében, később törzskönyvezték HER2-pozitív, áttétes betegek kezelésére. A készítmény törzskönyve (gyógyszerhatósági engedélye) alapján egy fajta tablettás citosztatikummal kombináltan lehet adni olyan betegeknek, akik korábban már kaptak taxán és anthraciklin kezelést, valamint az áttétes betegségük miatt HER2 gátló infúziós kezelést is. Posztmenopauzás nőknél aromatáz inhibítor hormon kezeléssel kombináltan is lehet alkalmazni.

A fentiekből is látszik, hogy részben a gyógyszerhatósági engedélyek (a gyógyszerek törzskönyvei) pontosan körülírják, hogy melyik betegcsoportnál igazolódott a nagy klinikai vizsgálatokban, hogy ez a kezelés előnyt jelent számukra, másrészt mint minden országban, Magyarországon is az egészségbiztosítási finanszírozási szabályok is meghatározzák azt a betegcsoportot, amelynek a kezelésétől valóban jelentős előny várható.

A protokollokról felvilágosítást találhat az OEP hivatalos oldalaként működő www.gyogyinfok.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Méltányosságból finanszírozott kezelések
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Elutasított Herceptin kezelés
Emlőrák: hormontabletták különbsége
Emlőműtét utáni hormonkezelés

Kontroll emlőműtét után 2.

Kontroll emlőműtét után
Emlőrák: elegendő a kontroll?

Csontizotóp vizsgálat mellrákműtét után
Kontrollvizsgálatok emlőrákban
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top