Hólyagrák, hólyageltávolítás (jelige: Van remény?)

Sajnos Ön az utolsó reményem, az utóbbi években elég sok minden elért. 2010-ben Wertheim műtét után két sugárkezelést kaptam, majd 2011-ben hólyagdaganat miatt TURt műtét, utána kemoterápia, majd 2012-ben újabb műtét. Annak az eredménye alapján most radikális hólyageltávolító műtétre várok, sajnos jövő héten esedékes. A kérdésem: érdemes-e ilyen műtétbe belevágni, milyen élet vár ezután rám? Dolgozhatok? Hogyan lehet így élni?

Sajnos a műtétet végző orvos nem mondott túl sokat, az internetről tájékozódást javasolta, de amit találtam, az csak elijesztett. Mennyire sürgős egy ilyen műtét, mennyi idő a felgyógyulás, melyik a kedvezőbb lehetőség? Más alternatív megoldás nem lehetséges? Ha nem végzik el a műtétet, mennyi ideig élhetek? Nagy fájdalmakkal jár műtét nélkül az élet?

Lelet: a szövettani leletei Grade III-as submuscosat, izmot infiltraló tumort igazolnak. Radikalis cystectomia kell.

A belső húgycsőnyílásban 1-2 óra között, a bal szájadéktól lateralisan 2 db, a hátsó átmenetben 1 db zöldborsónyi, a bal szájadékban és trigonum környékén 1 Ft-nyi területen széles alapú, enyhén kiemelkedő tumoros növedék. A 4D ultrahang nem tudta kimutatni a tumort. Önök szerint van esély, hogy a gyógygombakivonatok használnak?

A hólyag radikális eltávolítása (cystectomia) nagy műtét, amelynek célja a beteg gyógyulása, de az életminőség oldalon (székletürítés, vizeletürítés) jelentős veszteségek állnak a beavatkozás után. A műtét elvégzése nem jelenti teljes biztonsággal azt, hogy nem újul ki a daganat, de esélyt adhat daganatmentességre. Orvosi szempontból alternatív kezelésként szóba jöhet még kemoterápia és sugárkezelés, de ezekkel legtöbbször nem lehet elérni a daganat teljes elpusztítását, csak a folyamatot lehet átmenetileg terjedésében gátolni.

Nem lehet megjósolni, hogy ha a műtétet nem végzik el, mennyi ideig él, ez függ a daganat terjedési sebességétől is (leggyakrabban ez 1-3 év). A hólyagban lévő és növekvő daganatok növekedve elzárhatják a hólyagból kivezető vizeletutat, a húgycsövet, de hogy ez mikor következik be, függ attól is, hogy milyen irányban és milyen gyorsan növekednek a daganatok. Önnél a leírás alapján a belső húgycsőnyíláshoz közel van daganat, ami okozhat majd ilyen panaszt. Ekkor a betegnél húgycsövön át bevezetett hólyagkatéterre lehet szükség, esetleg TUR-műtéttel biztosíthatják a vizelet elfolyását, de kerülhet katéter a vesékbe is (a háton keresztül felvezetve). Erre akkor is sor kerülhet, ha a hólyagdaganat a vesékből a húgyhólyagba vezető cső (húgyvezeték) beszájadzásánál zárja el a vizelet befolyását a hólyagba.

A hólyagdaganat anatómiája, elhelyezkedése okán ráterjedhet a végbélre, károsítva így a tápcsatorna végső szakaszának működését. Ha a daganat áttéteket ad, azok különböző panaszokat, tüneteket okozhatnak, s életet fenyegető állapotot válthatnak ki a szervezetben.

Nincs arra tudományosan elfogadott bizonyíték, hogy a gyógygomba kivonat használna a rosszindulatú daganatos betegségben, amennyiben a „használás” alatt azt értjük, hogy igazolhatóan meghosszabbítja az életet, igazolhatóan csökkenti a daganatok méretének növekedését más kezelések nélkül is, vagy daganatmentes, de korábban hólyagtumor miatt műtéten átesett betegnél gátolja a betegség kiújulását. Az étrend-kiegészítőként regisztrált termékekre általánosságban igaz: mivel a gyártók/forgalmazók rendszerint nem végeztetnek klinikai vizsgálatokat, orvosilag felelősséggel nem lehet állást foglalni a marketingben gyakran megjelenő állításokról.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult hólyagrák: kell a műtét?
Húgyhólyag daganata
Kifakadt húgyhólyagrák
Hólyagrák, alacsony gradus
Hólyagrák-kemoterápia
Hólyagtumor, veseműtét, perforáció
Pathológiás dúsulás hólyagrák után 12 évvel
Húgyhólyag daganat, majd húgycső daganat?
Műtött hólyagrák, majd utána áttét
Örökölhető a húgyhólyagrák? – 2
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Húgyhólyagrák kemoterápiája
Hólyagrák, végbélrák, méltóság
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák gyanú?
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top