Hólyagrák, végzetes betegségek (jelige: gyászoló)

Édesapámnak 2008 márciusában egy rutin UH-vizsgálaton felfedeztek egy daganatot a húgyhólyagjában. Mivel nagyon kedvező elhelyezkedésű és szövettanilag gr. 1-es volt, TUR műtéttel eltávolították, egyéb kezelést nem kapott. 3 hétre rá lábai bedagadtak, égtek, ráállni nem bírt. Reumatologián köszvénytől RA-ig mindenre gondoltak, de végül nem tudták megmondani mitől van. Medrollal kezelve tünetei szinte teljesen megszűntek, mikor is 2008 augusztusban egy kis terhelésre bekövetkezett csigolyaberoppanás miatt ismét ágynak esett.

Csontizotóp kis dúsulási többletet mutatott, de ez nem számít, mondták, kontrollra menjen fél év múlva. Ezt a Medrolnak tudták be, mondván, gyakran okoz csontritkulást, de szednie kellett tovább. Hát és derékfájása miatt hónapokig feküdt.

2009. márciusban elkezdett puffadni, majd has és jobb oldali borda(?)fájdalma volt. Kórházban pancreas és máj daganatokat írtak le, májban multiplex. Medrolt abbahagyatták. MRI elsősorban parazita infectiok következményének vélte, echinococcus főleg, de ezt ÁNTSZ vizsgálata szerint negatív.

Hasnyálmirigy daganatból tűvel mintát venni nem tudtak (az orvos elismerte, hogy ő volt ügyetlen). CEA, CA19-9 normálisak voltak. Ezt követően öregkori szürkehályogot állapítottak meg (58 évesen) és mindkét kar/kéz fájdalom jelentkezett. Májbiopsziára is előjegyezték, erre nem került sor. Apám itthon egy perc alatt hirtelen kómába esett 10 nap múlva, láza lett, majd szívelégtelenségben elhunyt. (Előtte 2000-ben infarktusa volt, melyet kezeltek.)

Boncorvos szerint agyi oxigénellátási zavar. Pancreas, máj nem volt rákos, folyadékkal teli tömlők voltak a daganatok. A kérdésem az lenne, ez mitől lehetett? A hólyagtumornak van-e köze hozzá, Medrol tette-e tönkre? Ha nem rák, akkor miért romlott folyamatosan, miért fájt a testének minden porcikája?

Részletes leírása alapján sem tudunk válaszolni kérdésére, hogy mi okozhatta az elváltozásokat és a hirtelen halálesetet. Valószínűleg érdemes lenne beszélni a kezelőorvossal, vagy az édesapját az utolsó időszakban kezelő osztály főorvosával, hogy a klinikai lefolyás, illetve a már rendelkezésre álló boncolási eredmények ismeretében, visszatekintve az elmúlt másfél évre, ők mire gondolnak.

Valószínűleg a hólyagtumornak nem volt köze ehhez a folyamathoz, hiszen daganatos áttétet nem találtak a szervezetben a boncolás során, ahogyan a képalkotó vizsgálatok alapján felmerült úgynevezett második primer tumor (a hólyagráktól független újabb elsődleges rákos daganat, vagyis a hasnyálmirigyrák) sem igazolódott.

Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Gyászolók az interneten

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kifakadt húgyhólyagrák
Hólyagrák, alacsony gradus
Hólyagrák-kemoterápia
Hólyagtumor, veseműtét, perforáció
Pathológiás dúsulás hólyagrák után 12 évvel
Húgyhólyag daganat, majd húgycső daganat?
Műtött hólyagrák, majd utána áttét
Örökölhető a húgyhólyagrák? – 2
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Húgyhólyagrák kemoterápiája
Hólyagrák, végbélrák, méltóság
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák gyanú?
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top