Ismeretlen multiplex kórkép, epeúti rák

Előző levelemet kiegészítve: sajnálatos módon a primer tumor után kutatva, édesapám 49 éves korában elhalálozott. Természetesen volt boncolás, hiszen nem derült ki, hogy a borzalmas 2 hónap alatt (felfedezéstől a halálig), milyen daganat is áll a háttérben.

Epeúti rák, multiplex metastasisokkal-daganatos senyvedés… Tehát, mint utólag kiderült, esélye sem lett volna, bár az utolsó két hét gyötrelmes volt. Folyamatos, kicsit sem enyhülő fájdalom, leépülés, mind testileg, mind szellemileg, zavartság, üres-üveges tekintet, puffadás, étvágytalanság, folyamatos orrvérzés (mintha a szerveit vérezte volna ki…), mozgásképtelenség és végül fulladás, a mája nem hagyott helyet a tüdejének.

Egészségügyi dolgozó vagyok, bár én a „másik oldalon állok” (szülésznő), de félve megkérdezem, hiszen sok téves információt hallottam-olvastam, hogy mennyi annak a valószínűsége, hogy mi a gyermekei genetikailag örököljük a rákra való hajlamot? Illetve én is epepanaszokkal küszködök, mennyire lehet ez táptalaja egy epeúti ráknak, epehólyagráknak?

Egy közeli családtag elvesztése, különösen, ha az szinte érthetetlenül történik (hiszen az alapbetegséget csak boncolással lehetett igazolni), s emellett olyan gyorsan zajlik, hogy érdemi beavatkozásra nincs lehetőség, természetesen megrázza a családtagokat.
 
Az epehólyagrákok kialakulásának kockázati tényezői között felsorolják az epeköveket (az epehólyagrákos betegek 90 százalékának van epeköve), illetve az ismétlődő epehólyag-epeúti gyulladásokat is az epehólyagrák rizikófaktorai közé sorolják, de ez nem jelenti azt, hogy minden emésztési, „epés” problémás” betegnél kötelező, hogy epehólyagrák alakuljon ki. Amíg az epepanaszok, epekövek viszonylag gyakoriak, az epehólyagrák, epeúti rák ritka betegség.

Egy epidemiológiai vizsgálat szerint az epehólyagrákos betegek gyakorisága többszörös (kilencszeres) gyakorisággal fordult elő azokban a családokban, ahol örökletes nem-polipózisos vastagbélrákban (HNPCC: hereditary non-polyposis colorectal cancer) szenvedtek.
 
Vannak családok, ahol halmozódnak a betegségek, de nem biztos, hogy ennek hátterében valamilyen öröklődő génhiba áll, hiszen a rosszindulatú betegségek kialakulását jelentősen befolyásolják környezeti tényezők is (táplálkozás, testsúly, dohányzás, vírusfertőzések, külső ionizáló sugárzások, veszélyes vegyi anyagok stb.), s sok esetben az azonos betegség hátterében azonos környezeti ártalmak, életmódbeli tényezők állnak.

Általánosságban az mondható, hogy érdemes részt venni az életkornak megfelelő szűrővizsgálatokon (méhnyakrákszűrés, emlőszűrés, esetleg áttekintő ultrahangos vizsgálat, időnkénti bőrgyógyászati, fogorvosi kontroll, férfiaknál prosztatavizsgálat), esetenként szóba kerülhet onkogén (rákkeltő) vírus elleni oltások beadása (hepatitis C, HPV ellen), s nem lehet eleget hangsúlyozni a dohányzás kerülésének fontosságát, amely nem csak a tüdőrákok előfordulásának gyakoriságát emeli meg jelentős mértékben, de más rosszindulatú daganatok kialakulásához is hozzájárulhat (pl. szájüregi rák, nyelvgyökrák, gégerák, nyelőcsőrák, veserák, hólyagrák…).

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Epehólyagrák
Örökölhető a rák? Örökségből ritkán lesz daganat
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Az emberek fele rákbeteg lesz?

Előzmény:
Ismeretlen multiplex kórkép – fájdalomcsillapítás
Ismeretlen multiplex kórkép

Korábbi kérdések és válaszok az epehólyagrákról:
Kiderült epehólyag daganat
Polip, carcinoma az epehólyagban: gyógyulási esély
Epepolip panaszai és műtéte

Epehólyagrák 24 évesen: műteni vagy nem?
Epepolip panaszai és műtéte
Epeúti rák lehetséges terápiája

Epehólyagrák és láz
Epetumor kezelés nélkül

Epekő, rosszindulatúság esélye
Áttétes epehólyagrák
Vigasztaló unoka
Epehólyagrák
Eperák lefolyása, táplálkozási tanácsok

Korábbi kérdések és válaszok a rák öröklődéséről:
Örökölni a rákot: nagyobb a kockázat?
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Örökölhető a gégerák, nyelőcsőrák?

Top