Kaparó torok, idegentest érzés dohányosként

Már több mint egy hónapja kapar a torkom, és nagyon sűrűn idegentest érzésem van a torkomban. Ez nehézkes, de nem fájdalmas nyeléssel párosul néha. Úgy érzem, mintha valami ülne a torkomon, és mintha váladék szeretne az orromon keresztül a torkomba csorogni, de soha nem akar feloldódni, így csak folyamatos irritáltságot érzek, ami krákogásba, torokköszörülésbe torkollik. Az orvosom azt mondta, hogy nem lát torokfertőzésre mutató okot, de ennek ellenére felírt antibiotikumot, ami sajnos nem használt.

Dohányos vagyok. Kérem segítségét az ügyben, mert nagyon tanácstalan vagyok.

Látatlanban, vizsgálat nélkül nem foglalhatunk állást, de a torokpanaszai miatt fül-orr-gégészeti vizsgálat javasolható.

Egy krónikus nyálkahártya gyulladás is összefüggésben állhat nemcsak fertőzéssel, hanem például allergiával, de akár a dohányzással is, hiszen levele alapján az Ön nyálkahártyájának nap mint nap méreganyagokat kell felszívnia, ezt pedig az emberek szervezete eltérően tolerálja. (Más kérdés: valószínűleg az jár jobban, aki „kevésbé bírja” hosszabb távon a füst méreganyagait, mert a tünetek, afták, fekélyek, torokpanaszok nyomán még azelőtt felhagyhat a cigarettázással, mielőtt egy végzetes betegséggel kerülne szembe, amikor már késő.)

A dohányzás minél tovább folytatja valaki, annál jelentősebben növeli nemcsak a tüdőrák, hanem a szájüregi rákok, nyelvgyökrák, garatrák, gégerák, nyelőcsődaganatok, a méreganyagok folyamatos kiválasztása nyomán a húgyhólyagrák, veserák kialakulásának is a kockázatát. De úgy véljük, ezt nem kell az Ön számára részleteznünk, hiszen Ön ezt valószínűleg pontosan tudja, amikor rágyújt egy újabb cigarettára.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Tűzoltás a kontinensen: Európa küzd a füstölgéssel
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Garatrák, gégerák 22 évesen a dohányzás miatt?
Torokfájás, dohányzás
Torokfájdalom: torokrák?
Szorító érzés a torokban: gégerák? allergia?
Gombóc a torokban: lehet gégerák?
Torokrákgyanú és szempanaszok
Dohányzás, váladék, torokfájás, idegeskedés
Kaparás és csomóérzés a torokban: torokrák?

Torokrák tünete?
Gége-torok probléma

Fertőző torokrák?
Pukli a torokban

Top