Kemoterápia, állandó hányás (jelige: napraforgó)

Anyukámnál több mint 2 hónapja tüdőrákot állapítottak meg. Azóta kiderült, hogy áttétes rákról van szó, ami áttétet képezett már több helyen, köztük a csontban is. A kemoterápia viszonylag hamar elkezdődött, így már a 3. kúrát kapja október elején (1 kúra neki 2 kezelésből áll, egymást követő hetekben, az első nagy adag, a második a fele).

Amiért a tanácsát szeretném kérni, hogy anyukám rettenetesen nehezen viseli a kemót. Nagyon sokat hány a kezelés utáni napokban (amiről azt mondják, ezzel jár), de amiért aggódok az az, hogy utána is megmarad neki a hányás, sőt még a 2-3 hetes szünetben is. Kipróbáltunk már 3 féle hányáscsillapítót (elsőnek Zofran, utána Emetron és utoljára Zofran végbélkúp, ugyanis azt gondoltuk, azért nem hatnak a gyógyszerek, mert kihányja, de ez sem hat). Kipróbáltunk már több más alternatív dolgot is, zöldségturmixok, gyömbér stb., amiket olvastunk, hogy csökkentik a hányingert. Természetesen a szabályokat is betartjuk, amiket ezen az oldalon is olvastunk.

Nem tudjuk mivel lehetne ezt csökkenteni, mert már nagyon le van gyengülve, mivel nem tud rendesen enni, vagyis hát nem marad benne. Illetve sokat szédül és fáj a feje, nem tud sokáig fent lenni, beszélgetni (a koponya CT jó lett neki).

Esetleg tudna-e nekem valamit ajánlani, amit még nem próbáltunk ki, mert ha csak egy kicsit tudnánk ezen javítani, már annak örülnék.

A hányás a betegeket leginkább megviselő mellékhatás. A kemoterápiás (citosztatikus) kezelések között vannak gyengén, közepesen és erősen hányáskeltő kezelések. A tüdőrák kezelésében az egyik fontos készítmény egy platina származék, amely az erősen emetogén (azaz erősen hányingert, hányást okozó) kezelési csoportba tartozik. A tüdőrákokban hatékony ciszplatin kezelés nemcsak erős hányingert és hányást okoz, hanem ez elhúzódóan, több napon át jelentkezhet.

Az Önök által felsorolt hányáscsillapítók mellett időnként az onkológusok kiegészítésként szteroidot is adnak, illetve nemrég került törzskönyvezésre, illetve a társadalombiztosítás (OEP) által befogadásra egy új hatóanyagcsoportba tartozó készítmény, az aprepitant hatóanyag. Ezt a készítményt akkor lehet alkalmazni a rosszindulatú betegségek kezelésére adott ciszplatin-alapú kemoterápiás protokolloknál, amennyiben a cisplatin dózisa realtíve magas (50 mg/testfelület négyzetméter), illetve csak akkor lehet megkezdeni az alkalmazását, ha a korábban adott, úgynevezett szetron-csoportba tartozó készítmények (köztük azok, amelyeket Ön is felsorolt levelében) hatástalannak bizonyultak.

Ezt a kezelést úgy alkalmazzák, hogy együtt adják egy másik hányáscsillapítóval (ondanszetron hatóanyagúval), illetve szteroiddal. A készítményt három napig szokták adni: az első adagot (amely a legtöbb hatóanyagot tartalmazza) a kezelés megkezdése előtt kell bevenni. Az esetleges alkalmazásról természetesen kezelőorvosuk véleményét kell kikérni, aki pontosan ismeri az Édesanyjánál alkalmazott gyógyszereket, dózisokat, mellékhatásokat.

Kapcsolódó cikkek:
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Fájdalomcsillapítás
Tüdőrák
Csontáttétek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Előzmények:
Várhatunk még egy hónapot?
Kiterjedt tüdőrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hányinger enyhítése
Hányás kemoterápia után

Folyamatos hányás
Rosszullét kemoterápia után
Áttétes tüdőrák, állandó hányás
Fájdalom és hányás az áttétektől

Top