Kemoterápia és gyerekek (jelige: aggódó anyuka)

Én csak egy aggódó édesanya vagyok. Az apósomat nem régen megműtötték 2-es stádiumú tüdőrákkal. Kivették a daganatot és két nyirokmirigyet is eltávolítottak, később kiderült, hogy azokban is volt rákos sejt. Úgy néz ki, hogy kemoterápiát fog kapni. A barátnőm anyukája mellrákos és ő is rendszeresen kap kemoterápiát. Neki 3 gyereke van, és azokban a napokban amikor kemoterápiát kap, nem mennek a gyerekek az anyukájához, mert állítólag nem tanácsos kicsi gyerekekkel érintkeznie az éppen kezelés alatt álló betegnek.

Nekem egy 9 hónapos kisfiam van és én csak azt szeretném megkérdezni, hogy ez valóban így van? Tényleg nem engedhetem meg a gyermekem nagyapjának, hogy a kezelés alatt esetleg megpuszilja, megölelje az unokáját?

Lehet, hogy ez butaság, de ez nekem lelki problémát jelent. Nem szeretném, hogy esetleg a túlzott aggódásom miatt még rosszabbul érezze magát az éppen a kemo mellékhatásai miatt szenvedő apósom, akit egyébként nagyon szeretek.

A daganatos betegségekkel kapcsolatban az egyik kérdés, amely fel szokott merülni a betegekben, illetve a hozzátartozókban, hogy fertőz-e a beteg? Egyetlen daganatos betegség sem fertőz, így nem kapható el olyan módon mint a kórokozó baktériumok vagy vírusok által terjesztett betegségek.

A másik kérdés, ami a hozzátartozókban felmerül, hogy a beadott kemoterápiás kezelés mennyire és mennyi ideig veszélyes esetleg a környezetre, hiszen a beteg “sejtmérgeket” kap. A kemoterápia egy gyógyszeres kezelés, amelyet leggyakrabban injekció, infúzió formájában, esetleg tablettaként adagolnak, majd a szokásos módon (vizelettel, széklettel, esetleg verejtékkel) ürülnek ki az anyagok, illetve azok lebomlott, legtöbbször már nem aktív vegyületei a szervezetből. Nincs arra utaló adat, hogy ez a környezetre olyan mértékű kockázatot jelentene, amely miatt kerülni kellene a beteggel való együttlétet.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Részletes információk a tüdőrákról

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fertőző-e a rákbetegség?
Sugárveszély újszülöttre?
Sugárterápia és gyerekek
Kemoterápia és gyerekek
Hosszútávú mellékhatások
Sugár utáni terhesség
Kemoterápia után lehetek-e terhes?
Terhesség emlőrák után
Vigasztaló unoka

Top