Kiderült epehólyag daganat (jelige: sorsbona)

Szíves véleményét kérem, hogy milyen lefolyású betegségre, milyen kezelésre számíthatunk édesanyám esetében.

Laparoszkópos epehólyag-eltávolítást követően a szövettani lelete: merev, heges falú epehólyag, nyálkahártyája halvány, csúcsi részén a külső szövetek oedemasak. A cystikus csonk mellett fém kapocs. Heges falu idülten lobos epehólyagot látni. A nyálkahártya adenocarciomas átalakulást mutat. A tumoros mirigyek az epehólyag falát kifejezetten infiltrálják, egy látótérben a mirigyek a zsírszövetbe is beterjednek, a serosai felszínt nem töri át a daganat, érbetörés is mutatkozott.

Előre is köszönöm, ha bármi tanácsa volna a lelettel és a kezeléssel kapcsolatban, mivel édesanyám a műtét után nagyon gyorsan felépült, közérzete jó, fájdalmai sincsenek, viszont ez a diagnózis felkészületlenül ért, mivel az operáló orvosok sem számoltak be arról, hogy műtét közben rendellenes elváltozást tapasztaltak volna a környező szerveknél.

Amennyiben laparaszkópos epehólyag eltávolítás kapcsán, vagy annak szövettani értékelésekor derül fény rosszindulatú daganatra, gyakran újabb műtétet (úgynevezett nyitott műtétet, tehát a has feltárásával járó műtétet) szoktak javasolni annak érdekében, hogy át lehessen tekinteni az epehólyagot és a környező területeket, hogy maradt-e ott még daganat, amit el lehet távolítani.

Ennek lehetőségét az édesanyját operáló sebésszel lehet megbeszélni, vagy a területileg illetékes onkológiai centrumban kérhetnek tanácsot (esetleg kérhetnek sebészeti másodvéleményt, a rendelkezésre álló leletekkel). Onkológus konzílium dönthet arról is, hogy műtét utáni kezelés javasolható-e. Szükség lehet a hasról, tüdőről, más szervekről készült képalkotó vizsgálatokra (röntgen, CT, …) annak érdekében, hogy kiderüljön: szóródott-e más szervbe esetleg a daganatos betegség, ez ugyanis alapvetően meghatározza azt, hogy milyen terápia javasolható a továbbiakban.

Kapcsolódó cikkek:
Epehólyagrák
Daganatok jellemzői
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Polip, carcinoma az epehólyagban: gyógyulási esély
Epepolip panaszai és műtéte

Epehólyagrák 24 évesen: műteni vagy nem?
Epepolip panaszai és műtéte
Epeúti rák lehetséges terápiája

Epehólyagrák és láz
Epetumor kezelés nélkül

Epekő, rosszindulatúság esélye
Áttétes epehólyagrák
Vigasztaló unoka
Epehólyagrák
Eperák lefolyása, táplálkozási tanácsok

Top