Kifekélyesedett szájüregi daganat

Édesanyámnál (63 éves) tavaly októberben rosszindulatú szájüregi daganatot diagnosztizáltak, melynek sajnos áttéte is van már a jobb oldali nyaki nyirokcsomókban. Ez fogínyből kiinduló rosszindulatú daganat. Először műtétről is szó volt, de további konzultációk azt a véleményt adták, hogy zsugorítani kell a daganatot kemoterápiával, sugárterápiával, és még ezek után is kérdéses, hogy belemenjünk-e a műtétbe, hiszen roncsoló műtétről van szó, teljes jobb oldali állkapocs-kivétel, és lábszárból kivett csont beültetése…

Jelenleg 3 kemoterápián van túl édesanyám, és holnap kezdődik a sugárkezelés. Sajnos már jobb oldalon az állán kitört a daganat az arcra, ami abból áll, hogy gennyes-véres váladék ürült egy kis helyen belőle, ami mostanra kisebesedett, de nem gyógyul…

Édesanyám általános állapota jó, a kemoterápiákat jól viselte, némi javulást is eredményeztek a kezelések a CT alapján. Bízunk benne, hogy a sugárkezelésre is jól fog reagálni. Titkon abban reménykedünk, hátha teljesen eltűnik a daganat, és még műtét sem kell, de ha nem így lenne, akkor legalább a műtét sikerességében és túlélhetőségében reménykedünk. A kérdésem az lenne, hogy őszintén mire számíthatunk, mennyi ideig szoktak élni ezzel a fajta rákkal a betegek?

Édesanyámnak azt mondták októberben, hogy ez már egy éves folyamat lehet a szájában, tehát már eléggé előrehaladott sajnos. Szedi az Avemart, Culevitet, tejoltó galaj teát, Béres Cseppet, most hamarosan megvásároljuk a Varga gyógygombákat, és alkalmazzuk az R-47 Protumol csodakenőcsöt is. Mit tehetnénk még érte mi, a gyerekei? Hogy segítsük a gyógyulását?

Amit édesanyja daganatáról leír, az valóban előrehaladott daganat képét mutatja. Amikor a daganat kitör valamilyen testfelületre, vagyis kifekélyesedik, az valóban általában nem gyógyuló sebet szokott eredményezni, ami esetleg akkor javulhat, ha maga a daganat megkisebbedik.

A leírtak alapján elképzelhető, hogy a most alkalmazott kezelések palliatív célúak, vagyis reális céljuk nem a rák gyógyítása, hanem a daganatos folyamat lassítása, a daganat (legalább átmeneti) megkisebbítése. Lehet, hogy a műtéttől is azért álltak el, mert a sebészek nem látták reális esélyét annak, hogy teljes mértékben el tudják távolítani a daganatos szöveteket. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a sugárkezelésre jelentősen megkisebbedik a daganat, és sor kerülhet ismételt sebészeti konzultációra. A túlélési esélyek is függnek attól, hogyan reagál a további kezelésre a betegség, tehát pl. a sugárkezelés hatására megkisebbedik-e a daganat.

Édesanyja nagyon sokféle kiegészítő készítményt szed, sajnos ezeknél a szereknél nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy képesek lennének az előrehaladott szájüregi daganat lefolyását érdemben befolyásolni, a daganatot pusztítani vagy kisebbíteni.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Patológusok a gyógyításban: film a vizsgálatokról
Fej-nyaki tumorok: gyakoribb lett a szájüregi rák
Fej-nyaki tumorok: előzzük meg a szájüregi rákot!
Válaszokra várnak a fej-nyaki daganatos betegek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
A nyelv szélének rosszindulatú daganata 22 évesen
Nyelvtumor, megnagyobbodott nyirokcsomó
Nyelvdaganat: csak műteni lehet?
Fájdalmatlan csomó a nyelvben: ugye nem nyelvrák?
Nyelvrák szövettani eredménye, sugárkezelés
Nyelvrák, érbetörés, megszakított sugárkezelés
Nyelvgyökrák kifakadt áttét
Nyelvgyökrák, majd tüdőrák
Nyelvgyökrák: végleges nyelvduzzanat?
Fej-nyaki daganat biológiai terápiája
Fej-nyaki tumor: van-e esély a gyógyulásra?

Nyelvgyökérrák kiújulás – 2.

Nyelvgyökérrák, tumor kiújulása
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top