Kissejtes tüdőrák kilátásai (jelie: Zsuzsa)

Szeretném megkérdezni, milyen esélyekkel gyógyítható a kissejtes tüdőrák? Mindenhol a nem kissejtes tüdőrákról olvasok. Én 63 éves nő vagyok, soha nem dohányoztam, nem dolgoztam egészségtelen levegőjű munkahelyen, sokat tartózkodtam levegőn (telkünk van) és mégis kissejtes tüdőrákot diagosztizáltak, néhány tüdőn belüli nyirokmirigy áttétel lehetőséggel.

Az un. primér tumor 3.2 x 2.5 cm. 2 kemó után jelenleg egy 25 alkalmas sugárterápiára járok. A kemó utáni CT-n a baloldali tüdőben semmit nem mutattak ki és a koponyában sem. A jobboldai tüdőben egy 0,9 x 0,8 cm-es nyirokcsomó van. A primer tumor mérete nem változott.

Mi a véleményük a diétáról, mely a teljes fehérje és cukor megvonásából áll, a szénhidrátot is csak minimális mennyiségben engedélyezi? Állítólag a rák fehérjével és cukorral táplálkozik. Lehetséges-e a kezelések után a műtét? Meg lehet-e ebből véglegesen gyógyulni? Vagy egész életemben rettegni kell az áttétektől, és kezdeni elölről a kemót, sugarat, amikkel csak az életet pár hónappal vagy esetleg évvel való meghosszabbítását garantálják? Én nem érzem magam betegnek, teljesen jó a közérzetem, már az első kemótól kihullott a hajam, fogytam 5 kg-ot, de jól érzem magam, csak rettenetesen nézek ki.

Én meg akarok gyógyulni! Nem csak egy kis ideig túlélni! Van-e esélyem erre?

A tüdőrák kialakulásában a dohányzásnak van a legnagyobb szerepe, 100 tüdőrákos beteg közül körülbelül 88-90 dohányzik. Ugyanakkor kisebb arányban, de valóban előfordulhat a betegség olyan embereknél is, akik sosem cigarettáztak. (Az is előfordulhat, hogy esetükben még hamarabb jelentkezett volna a baj, ha a cigaretta miatti méreganyagok is bekerültek volna a szervezetbe.)

Azért olvashat többet a nem-kissejtes tüdőrákról (non-small cell lung cancer, NSCLC), mint a kissejtes tüdőrákról (SCLC), mert az előbbi sokkal gyakoribb betegség, s azért is, mert a nem-kissejtes típusba tartozó tüdőrákok kezelésében egyébként is sok a hasonlóság. A kissejtes tüdőrákot a mikroszkóppal látható sejtkép alapján zabszem-sejtes ráknak is nevezték. A kissejtes tüdőrák általában gyorsan nő, gyorsan képez áttéteket a szervezetben, s ezért felfedezésekor már szinte mindig áttétes állapotról van szó.

Ennek a betegségnek a kezelésében a műtéti beavatkozás általában nem játszik szerepet, elsősorban azért, mert több helyen megjelenő, szétszórt betegségről van szó, tehát nem arról van szó, hogy van egy, esetleg pár góc a szervezetben, amit műtéttel el lehet távolítani, s ezáltal daganatmentesre operálható a beteg. A betegség szétszóródott jellege miatt elsősorban a kemoterápiás kezeléseknek van szerepe abban, hogy a betegséget a lehető leghosszabb ideig kordában tartsa, vagyis a gócok inkább csökkenjenek méretükben és számukban, vagy legalább stagnáljanak, a gyors növekedés és szóródás helyett.

Akinek egyszer kialakult egy rosszindulatú daganatos betegsége, mindig magasabb marad a kockázata arra, hogy az újra felüti a fejét, mint azoknak, akiknél nem diagnosztizáltak még soha rosszindulatú daganatot.

Az onkológusok általában nem támogatják a szélsőséges diéták alkalmazását, hiszen a daganatos betegséggel küzdő szervezetnek szüksége van tápanyagokra, többek között fehérjére és cukorra is. Köznapi nyelven az mondható, hogy a daganatok egyébként is hajlamosak, különösen növekedésükkor akár agresszívan elvonni a „gazdaszervezettől”, vagyis a megbetegedett embertől a tápanyagokat, hogy a ráksejtek növekedése biztosított legyen, ezért is alakulhat ki a betegnél fogyás. Tehát sarkítottan fogalmazva: az átlagosnál nagyobb anyagcseréjű daganat mindenképpen jól lakik, akár eszünk, akár nem – tehát a szélsőséges diétákkal azt vonnánk el, ami a szervezetnek kellene az erőnlét megőrzéséhez.

A daganatos fogyás ellen speciális tápszerek alkalmazásával lehet tenni, ezek jól felszívódó fehérjéket és szénhidrátokat tartalmaznak, s indokolt esetben a szakorvos receptre is felírhatja a készítményeket.

A legyengült szervezet kevésbé képes ellenállni a daganatnak, illetve elviselni a kemoterápiás kezelések esetleges mellékhatásait. Nincs azt alátámasztó, megfelelő számú beteg szoros követésével és korrekt statisztikai értékelésével alátámasztható adat, hogy a kissejtes tüdőrákban az ilyen drasztikus diétának a betegség lefolyására vonatkozó kedvező hatása lenne, vagyis például késleltetné a betegség progresszióját, újabb gócok megjelenését, vagy megnyújtaná a teljes túlélést.

A legnagyobb lelki-érzelmi kihívást ebben az élethelyzetben éppen az jelenti, amit Ön is leír: megpróbálni elérni azt, hogy egy betegség árnyékában se tudjon a betegségtudat uralni minden gondolatot a nappalokban és az éjszakákban, s a daganattal együtt élő, jó állapotban lévő beteg a mindennapokban tudjon azokkal a dolgokkal foglalkozni, amelyek elterelik a gondolatait és örömet jelentenek a számára.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Alultáplált betegek a kórházakban
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Daganatos tünetegyüttes: paraneopláziás szindróma
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák kilátásai
Tüdőrák, rosszabbodó állapot
Tüdődaganat kálváriája
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top