Kissejtes tüdőrák májáttéttel

Édesanyámról egy évvel ezelőtt kiderült, hogy tüdődaganata van, kissejtes. Kapott kemoterápiát, nagyon sokat, de nem használt neki. Ezalatt nagyon legyengült, folyamatosan köhög, éjszaka alig alszik, és mostanában fogyott is.

Októberben volt CT-n, aminek a következő az eredmény: a bal tüdő atelectasias. Bal oldalon centrálisan a főbronchust caprivaló kb. 5 cm-es térfoglalás látszik. Az elváltozás a bronchus mentén mediastinalis terjedést is mutat, a bal a. pulmonalis főtörzsét körbefogja, a véna pulmonálisoktól sem különíthető el. A bal oldalon kevés szabad pleurális folyadék ábrázolódott. Jobb oldalon mellkasi folyadék, a tüdőben met. nem látszik. A trachea oszlás előtt és alatt, valamint a jobb hilus felső harmadában kórosan megnagyobbodott nyirokcsomók ábrázolódnak. Köves epehólyag, epeút tágulat nincs. A máj mko lebenyében több cysta ill. néhány 1,5-2 cm-es met van.

Vélemény: mögöttes atelectasiat okozó, mediastinális terjedést is mutató bal oldali centrális tüdő tumor. Kóros mediastinális és jobb hilus nyirokcsomó. Multiplex máj metastasis.

Mint írtam, a kemók nem használtak, most sugárterápiára jár, 25 kezelést kap. Arra kérném, hogy magyarázza meg a CT eredményét, mert nem értem. Mire számíthatunk? Azt tudom, hogy előrehaladott a betegsége. Ön szerint van még remény, hogy hosszabb ideig legyen velünk?

A CT vizsgálaton az látszik, hogy a bal oldali tüdő légtartalma a normálisnál kisebb (atelektáziás). A bal oldali főhörgőt komprimálja, vagyis összenyomja egy 5 cm-es daganat. Ez a daganat a hörgő mentén a mediastinumba, vagyis a gátorüregbe (a két tüdő közötti területbe) terjed. A daganat körbefogja a bal oldali fő tüdőartériát (az artéria pulmonális főtörzsét), és nem különíthető el a tüdővénáktól sem.

A pleuralis folyadék a mellhártya (pleura) lemezek közötti szabad folyadékot jelent (normálisan itt csak néhány csepp folyadék van, ami abban segít, hogy a tüdőt beborító zsigeri, viszcerális mellhártya lemez és a mellkasfalra belülről tapadó fali mellhártya lemez el tudjon csúszni egymáson).

Jobb oldali tüdőnél nem láttak sem mellkasi folyadékot, sem metasztázist, vagyis áttétet a tüdőben. A légcső oszlása (jobb és bal főhörgő-ágra oszlása) előtt, valamint a jobb tüdőkapuban (hilusban) kórosan megnagyobbodott nyirokcsomókat írnak le. A megnagyobbodás oka ilyenkor leggyakrabban az, hogy a nyirokcsomó áttétesen átépül. A májban is áttéteket írnak le (néhány 1,5-2 cm-es metasztázist).

A vélemény szerint centrális (tehát a tüdők mellkasközép felé eső részében elhelyezkedő) tüdődaganatot írnak le, amely (mivel elzárja a légutakat), bizonyos tüdőterületek légtelenségét okozza. A véleményben is leírják a kóros gátorüregi nyirokcsomókat és a többszörös májáttétet.

A CT eredmény is azt támasztja alá, amit Ön is tud, hogy édesanyja betegsége előrehaladott, a rák szétterjedt a szervezetben. A tüdőben és a gátorüregben lévő folyamat műtétileg nem eltávolítható, valószínűleg ezért kap most erre sugárkezelést. Emellett pedig jelenleg már májáttétek is látszanak.

Nem jó jel az sem, hogy édesanyjánál fogyás indult el, hiszen ez köznyelven azt jelenti, hogy a növekvő daganat elvonja („eleszi”) a tápanyagot a beteg szervezetétől, s a bevitt tápanyagmennyiség ezért nem elegendő.

Azt mi sem tudjuk megjósolni, hogy mennyi időt tölthet még édesanyja Önökkel, mert ezt befolyásolják a CT képen kívül a laborvizsgálatok eredményei, az, hogy édesanyja állapota mennyire és milyen ütemben romlik, hogy a fogyás ütemét lehet-e csökkenteni vagy megállítani tápszerekkel vagy daganatos betegeknek adható évágyjavító készítményekkel.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatos tünetegyüttes: paraneopláziás szindróma
Tüdőrák
A tüdőrák fajtái és típusai
A tüdőrák kezelése: műtét és sugárkezelés
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőműtét mellékhatása vagy csontáttét a gerincben?
Áttétes tüdőrák: hátralévő idő

Tüdőrák progressziója
Tüdőtumor: elég-e a műtét?
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Mellkasfolyadék, COPD

Kissejtes tüdőrák májáttéttel

Édesapámnál 3 hete kissejtes tüdődaganatot állapítottak meg, májáttéttel. Az elsődleges daganat a tüdőben 2,5 cm és van mellette 2 db 3 cm-es nyirokduzzanat. A májáttét 6×3 cm. A PET CT máshol elváltozást nem mutatott ki. Apukám jól van és ha nem fogyott volna le, nem is ment volna orvoshoz, mert ezenkívül semmi tünete nincs, a leadott kilókat is visszaszedte azóta.

Műteni nem lehet, mert rossz helyen van a daganat. Most kapja az első kemoterápiát, eddig az étvágya is a régi, a közérzete se rossz. Szívultrahang és EKG eredménye is jó és nagyon bizakodik.

Kérdésem az lenne, hogy mit remélhetünk, mit tegyünk azért, hogy az állapota még sokáig ilyen jó maradjon és mi a véleményük az alternatív gyógymódokról? Esetleg a kemó mellé még mit ajánlanak ezek közül, ill. mi a véleményük a B17-ről, mert mostanában erről is hallottam.

A műtétre a kissejtes tüdőráknál (mikrocellularis carcinoma, zabszemsejtes rák) azért sem került sor, mert a daganat nemcsak a tüdőt érintette, hanem májáttét is jelentkezett, s a nyirokcsomók is feltételezhetően azért nagyobbodtak meg, mert daganatsejtek telepedtek meg bennük. Általában is jellemző a kissejtes tüdőrákra, hogy szétterjedt állapotban, úgynevezett szisztémás (tehát a szervezetet több helyen érintő) betegségként kerül felismerésre az esetek jó részében, s ezért a kezelése elsősorban olyan kezelés – főleg kemoterápia -, amely az egész emberi szervezetre hat, hogy utol lehessen érni, és pusztítani lehessen azokat a ráksejteket, amelyek a testben több szervet megtámadtak.

A most megkezdett kemoterápiás kezeléstől várható, hogy csökkenti a ráksejtek osztódását, gátolja vagy lassítja a betegség továbbterjedését, s ha a daganatos elváltozások nem növekednek, vagy méretükben csökkennek, akkor általában a betegek panaszai is mérséklődnek.

A kereskedelmi forgalomban kapható úgynevezett alternatív szerekről, köztük az Ön által kérdezett injekcióról sem áll módunkban szakmailag alátámasztott véleményt adni, mert nem állnak rendelkezésre azok a nagy esetszámú (betegszámú) klinikai vizsgálatok, amelyek alapján ki lehetne mondani, hogy ezeknek a szereknek bizonyos daganatfajtákban, vagy azok bizonyos stádiumaiban előnyös hatásuk lenne a betegség lefolyására. Klinikai gyógyszervizsgálatok hiányában konkrét betegnél nem tudni, hogy mi az esélye annak, hogy befolyásolják áttétes betegnél a progresszióig, vagyis a daganatos gócok növekedésig eltelt időt, vagy megnyújtanák a teljes túlélési időt azokhoz a betegekhez képest, akik nem szednek ilyen készítményeket. Az alternatív kezelésekről részletes állásfoglalásunkat honlapunkon találja.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: mozgás és étrend
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top