Kiterjedt tüdőrák, mellkascsapolás (jelige: barci)

Édesapámnak laphám tüdőrákja van (mindkét lebenyre kiterjedően), egy hét múlva esedékes a 2. kemoterápiás kezelés. A vérképe, általános kondíciója nagyon jó, tökéletesen viselte az első kezelést, ellenben van egy minket nagyon megijesztő gond: a mellűri folyadék, amely a kezelés előtt kis mértékben, de sűrűsödött formában fennállt, az elmúlt hetekben olyannyira felszaporodott, hogy az egyik lebeny háromnegyedét takarja a röntgenképen, s azt mondják a kórházban, nem tudják leszívni.

Több kérdésem volna, s kérem, ahogyan ideje engedi, gyorsan és őszintén válaszoljon! Mennyire veszélyes ez a folyadék, van-e bármi mód (hígítás? elrekesztés?) a megállítására-csökkentésére, ill. lecsapolására? Mennyi időközönként lehetséges és szükséges a csapolás és milyen módszerrel (ultrahangos követés?) az eltávolítása? A daganat állandósulásával/növekedésével van összefüggésben a felszaporodás? A második kemoterápia mennyiben hozhat változást és szabad-e (tudunk-e) addig várni tétlenül?

Normálisan is van pár csepp sűrű folyadék a tüdőt borító úgynevezett zsigeri (viszcerális) mellhártya, és a csontos-izomos mellkasfalra belülről apadó úgynevezett fali (parietális) mellhártya lemez között. Ennek a folyadéknak az a feladata, hogy a két lemez könnyen elcsússzon egymáson, miközben a mellkasfal a légzés során tágul, illetve a kilégzés során befelé mozdul. A mellűri folyadékot a mellhártyák (savós hártyák) termelik. A leggyakoribb okok, ami miatt az itt lévő folyadék felszaporodhat, ha a betegnél szívelégtelenség áll fenn vagy a mellhártyán gyulladás alakul ki, esetleg daganat szűri be a mellhártyát. Az így felszaporodó folyadék ronthatja a légzési funkciókat, hiszen a csontos mellkasfalon belül, a mellüregben összenyomhatja a tüdőt, s így csökken a légzési felület.

A folyadékmennyiség csökkentésére gyakran adnak vízhajtó kezelést, illetve amennyiben szükség és lehetőség van rá, lecsapolják ezt a folyadékot. Daganatos betegségekben gyakran rekeszes ez a folyadékgyülem, s ezért nem mindig van lehetőség a lecsapolására, még ultrahang vezérelten sem.

Nagyon gyakran ennek a folyadéknak a felszaporodása a daganatos betegség rosszabbodására utal. Ugyanakkor a kemoterápiás kezelések mellett, ha a mellhártyán lévő, általában lap szerint terjedő daganat áttét (metasztázis) mennyisége csökken, csökkenhet a mellkasi folyadék mennyisége is.

Nem lehet hígítani, s bár nem igazán értjük, hogy mire gondol, de nem lehet „elrekeszteni” sem. A daganatos betegnél ismétlődően termelődő folyadék miatt, amikor nagyon gyakran kell mellkascsapolást végezni, bizonyos esetekben van lehetőség a mellhártya lemezek összetapasztására, ami azt eredményezi, hogy megszűnik a tér, ahol a folyadék kialakulhat. Ezt általában úgy végzik, hogy valamilyen olyan anyagot fecskendeznek a mellhártya lemezek közé, amely ott úgynevezett steril gyulladást okoz, s így tapadnak össze a lemezek.

Azt tanácsoljuk, hogy a következő kemoterápiás kezelés kapcsán beszéljenek a kezelőorvossal erről a folyadékról ismét, s az esetleges lehetséges teendőkről.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák: hátralévő idő
Tüdőrák progressziója
Tüdőtumor: elég-e a műtét?
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Mellkasfolyadék, COPD

Top