Leukémia 60 év felett

Anyukámnak myleoid leukémiája van, elmúlt 60 éves. Két fajta gyógyszert kapott, de amelyik az elején bevált, az mára már nem használt, a másodiknak pedig egyáltalán nem volt semmilyen hatása. Most már csak vért kap, egyre gyakrabban, de ez csak ideiglenesen segít. Azt szeretném kérdezni, hogy 60 év felett azért nincs csontvelő-átültetés, mert nagyon drága eljárás, vagy pedig ennyi idősen már nem ér semmit ez az eljárás.

A leukémiás sejtek a véráram és a nyirokerek útján minden szervben előfordulnak (tehát nem koncentrálódnak egyetlen területre), ezért nehéz ennek a betegségnek a kezelése. A kezelés alapját a kemoterápia jelenti, amely a vérben lévő rosszindulatú daganatos sejtek osztódását gátolja. A leukémiás betegek kezelésében a hatékonyság fokozására általában többféle gyógyszert alkalmaznak. A kemoterápiával elért eredmények is befolyásolják, van-e lehetőség csontvelő-átültetésre. A leukémiának nem minden típusa és nem minden leukémiás beteg esetén van lehetőség csontvelő-átültetésre.

Csontvelő-átültetés esetén, ha annak lehetősége felmerül, legtöbbször donorra is szükség van vagyis olyan rokonra vagy más személyre, akinél a csontvelő felépítése a beteg csontvelejéhez nagyon nagymértékben hasonlít. Ennek hiánya még olyan betegnél is korlátja lehet a csontvelő-átültetésnek, akinél egyébként az orvosilag indokolt lenne.

Maga a csontvelő-átültetés nemcsak drága, hanem a beteg számára megterhelő eljárás: megelőzően kipusztítják a beteg teljes csontvelejét, vérképző rendszerét, így igyekezve elpusztítani valamennyi rosszindulatú sejtet, s helyet biztosítani az egészséges csontvelőnek. Az átültetés utáni időben magas a szövődmények kialakulási kockázata, amely szempontjából az idősebb szervezet sérülékenyebb, s ezért kevésbé jók az átültetés eredményei, illetve magasabb a szövődmények következtében kialakult halálozás kockázata. Az édesanyjával kapcsolatos konkrét helyzetet és kérdéseit a kórelőzményeket és a leleteket pontosan ismerő kezelőorvossal beszélheti meg, tőle kaphat személyre szabott válaszokat az Önben felmerült kérdésekre.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Kinek jusson korszerű gyógyszer?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:

Leukémia helyett csontrák
Csontvelőrák lehetséges kezelése
Csontvelőrák 40 évesen
Fertőzés csontvelőátültetés után
Csontvelő-átültetés utáni lehetőségek
Csontvelő-átültetés utáni kezelés
Leukémia, leállított kezelés
Allogén transzplantációs-kockázat
Csontvelőre várva 8 évesen
Donorra várva
Vérrák 18 évesen, vérátömlesztés?
ALL leukémia kezelése
Rák és őssejtek
Leukémia és gyermeknemzés
Leukémia, leállított kezelés

Top