Májáttétes, csontáttétes vastagbéldaganat (jelige: életöröm)

Édesapám miatt fordulok önökhöz: 2006-ban vastagbéldaganattal diagnosztizálták, szinte azonnal műtötték, se a CT, se a műtét alatt nem találtak áttéteket. A műtét után fél éven át fluoruraciles kemoterápián esett át, ezután sem találtak sehol a CT-n metastasist.

2012. év végétől lábfájdalmakra panaszkodott, amit sokáig sérvként kezeltek, aztán 2013 tavaszán kiderült, hogy csontáttétje, májáttétje van. A bal csípőlapát csontjában és a májában egy 10 cm-s daganat, a biopszia megerősítette, hogy a vastagbéldaganat metastasisai. Azóta ismét fluoruraciles kezelést kap, a májában lévő daganat mérete először csökkent 7 cm-re, azóta viszont azt írják, hogy „megváltozott a denzitása”. Lehetséges hogy hal el?

A másik kérdésem, hogy a csípőjére kapott sugárkezelést, az csökkentette a fájdalmait, de állítólag nem kaphat többet. Jelenleg fentanil tapaszt kap, 250 mikrogrammnál tartunk, de főleg a nyár miatt ledobja a bőre és a fájdalomtól se aludni nem tud, se járni (mankókkal közlekedik, a bal lába teljesen elsorvadt, mert nem tud ráállni).

Milyen más megoldást találhatnánk a fájdalmaira? Beépített EDA kanült javasoltak, de nem akarja, hogy még több mindent ültessenek (Z portja is van). Mekkora az esélye a gyógyulásra? Nem hagyja el magát, mindent csinál ugyanúgy mint a betegség előtt, de én attól félek, hogy ő már sosem fog meggyógyulni. Vagy ha a máján elhalna a daganat, akkor a csípője műthető lenne?

Jelenleg 53 éves, nem fogy, tartja a súlyát, a kemónak nincsenek mellékhatásai, nem hullik a haja, viszont kétszer kellett transzfúziót kapnia a vérszegénység miatt és többször fektették be osztályra, mert a nefrózisa van a daganattól és nagyon magas kreatininjei vannak néha (emiatt a csonterősítő injekciót sem kaphatja). Hány évig tarthat ez még? Az onkológusa nem túl megnyugtatóan azt mondta, hogy általában az ötödik év után adják fel a betegek és nem mennek kemóra, lehet, hogy ez ilyen hosszan elhúzódik?

Édesapja állapotában olyan céllal műtét, hogy teljesen daganatmentes legyen és meggyógyuljon, a betegség jelen kiterjedtségében nem jön szóba. Ezért is kapott sugárkezelést a daganatosan átépült csontterületre (hogy ott mérséklődjenek a fájdalmai), illetve ezért kap kemoterápiát a daganatos folyamat rosszabbodásának lassítására, az állapotrosszabbodás késleltetésére, elodázására.

Az, hogy jelenleg a májában lévő góc megkisebbedett, illetve stagnál, azt jelenti, hogy a daganat reagál a kezelésre. Leveléből nem derül ki, hogy a fluorouracil alapú kezelés mellett édesapja még milyen gyógyszereket kap a kombinált kemoterápia részeként. Vastagbélrákban gyakran alkalmaznak a kemoterápiával együtt úgynevezett célzott terápiás (target terápiás) szereket, amelyek hatására időnként a daganat/áttét mérete nem változik, de CT-n a denzitása (szerkezete) megváltozik, amely jelezheti az ott lévő daganatsejtek pusztulását. Ugyanakkor, ha a májban – ahogyan levelében felveti – teljesen meg is szűnne az áttét, ez sajnos nem változtat azon a tényen, hogy egy a szervezet számos részére kiterjedt stádiumú rosszindulatú daganatos folyamattal küzd az édesapja, amelyben a reális célkitűzés az állapotrosszabbodás minél további elodázása, az élhetőnek tartható állapotban történő időnyerés.

A fájdalmak miatt meg lehet próbálni a tapasz helyett más erős fájdalomcsillapítót, amit szájon át lehet szedni, illetve a tapaszt is ki lehet egészíteni más típusú (bár gyengébb) fájdalomcsillapítókkal (pl. nem szteroid gyulladásgátlókkal). Feltételezzük, hogy a beépített kanül javaslat alapján, hogy édesapja járt fájdalom-ambulancián, ha még nem járt ilyen helyen konzíliumon, esetleg ez is szóba jöhet a hatékonyabb fájdalomcsillapítás beállítása érdekében. Semmiképp sem szabad feladni a hatékony fájdalomcsillapításra való törekvést, mert ez alapvetően határozza meg a beteg mindennapjait, nem szabad belenyugodni a fájdalmakba, addig kell orvos bevonásával keresni a megoldást, kombinálni a lehetőségeket, emelni lehetőség szerint a dózist, amíg az nem eredményes kielégítő hatást.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Fájdalomcsillapítás fájdalomtípusok szerint 
Fájdalomcsillapítás: sokaknál elégtelen
Sugárterápia a tumorok ellen

Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák tüdőáttéttel: Avastin kezelés helyett műtét?
Végbélrák: kell műtét előtt sugárkezelés?
Rectum adenocarcinoma
Újabb rosszindulatú daganat? – végbélrák után
Végbél rosszindulatú daganata
Végbélrák szövettani lelete
Végbéldaganat kontroll rectroscopia
Vaskosabb rectum daganateltávolítás után
Vastagbélrák, vaskosabb rectum
Vastagbélrák CT eredménye
Végbéldaganat kontrollvizsgálatok
Végbélrák, RFA, Erbitux
Végbéldaganat kórszövettani lelete
Végbélrák műtét utáni szövettana: nyirokcsomó
Végbéldaganat műtét utáni hasmenés
Végbélrák várható kezelése
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák

Top