Májáttétes tüdőrák az utolsó stádiumban

Édesanyám sajnos végső stádiumú májáttétes tüdőrákban szenved. A tüdőben lévő daganat a kemoterápia hatására nem növekszik, a májáttétek viszont sajnos nagyon agresszívak. Hétről-hétre cm-eket nőnek. Édesanyám ma újabb ultrahangon volt, ahol megtudta, hogy megint nőnek. A részleteket nem akarta nekem elmondani, hogy ne keserítsen el, de tudom, hogy napok óta kemény a hasa és nem volt széklete, és ettől nagyon szenved szegény. Glicerin kúppal próbálkozott, kevés sikerrel. Ma kapott hashajtót és fájdalomcsillapítókat, de az aktuális kemoterápiát már nem kapta meg, feltételezem az eddig sem jó vérvizsgálat eredményei miatt.

Szeretném megtudni Önöktől, hogy mi várható ezután. Azt hiszem, azt mondták neki, hogy már csak hetei/napjai vannak hátra. Hogyan fog az állapota változni? Jelenleg a puffadt has és a hasfájás, ami kínozza – mi jön ezután? Hogyan fog változni az állapota a májáttétek növekedésével? Honnan fogjuk tudni, hogy mikor van szükség arra, hogy bevigyük a kórházba? Mi a lefolyása a májleállásnak?

Az egyik ok lehet valóban az, hogy az édesanyja a rossz vérkép miatt nem kapta meg a kemoterápiát. Ugyanakkor elképzelhető az is, hogy a rosszabbodó daganat miatt az onkológus úgy véleményezte, hogy nincs értelme az eddig alkalmazott kemoterápia folytatásának, mert az nem gátolja hatékonyan a ráksejtek szaporodását és az áttétek növekedését. Levele alapján azt valószínűsítjük, hogy nem terveznek következő fajta kemoterápiát, hanem tüneti (palliatív) ellátást, kezelést javasolnak, de ezt az onkológussal kellene megbeszélni, illetve az édesanyjának adott ambuláns lapra írtak adhatnak erről felvilágosítást.

Ha már valóban csak napjai-hetei vannak hátra az édesanyjának, akkor fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás beállítása, illetve szükség szerinti (akár pár naponkénti) módosítása a beteg fájdalmai alapján. Fontos, hogy a folyamatosan változó tüneteket megfelelően lehessen kezelni, ezzel téve a lehető leginkább elviselhetővé az utolsó napokat-heteket.

Érdemes beszélni a háziorvossal, hogy édesanyja jelenlegi állapotában ő mit tanácsol, és miben tud segíteni. Az ügyben is érdemes lenne tájékozódni, hogy az Önök vonzáskörzetében van-e házhoz kiszálló hospice szolgálat, hospice osztály, és hogyan lehet ott segítséget kapni a tüneti ellátásban. Érdemes lenne tájékozódni ugyancsak a háziorvosnál, hogy a lakóhelyükön van-e olyan házi ápoló szolgálat, amelynek szakképzett munkatársa az utolsó napokban tud segíteni. (Ezt a háziorvos felírhatja receptre szakorvosi javaslat alapján, s így az egészségbiztosítás finanszírozza).

Információkat kaphatnak édesanyja onkológus vagy tüdőgyógyász kezelőorvosától is (aki eddig az onkológiai kezelést irányította), hogy az az intézmény, amelybe édesanyja eddig járt kezelésekre, milyen lehetőségeket tud kínálni az utolsó időszakban, kontrollok, esetleg kórházi ellátás vonatkozásában. Mindezek ismeretében át kellene gondolni, hogy a családtagok hogyan tudnak segíteni, tudják-e esetleg vállalni, hogy édesanyja minél tovább, akár az utolsó percig otthon maradjon. S persze a napok során ki kellene tapogatni azt is, hogy édesanyja mit szeretne.

Azt pontosan megmondani nem tudjuk, hogyan fog változni az édesanyja állapota. Bármikor történhet valamilyen hirtelen esemény, például vérzésből vagy egy esetleges trombózisból tüdőembólia kialakulása. Amennyiben ilyesmi nem következik be, és valóban a májáttétek növekedése rontja folyamatosan a képet, s kevesebb panaszt (pl. fulladást) okoznak a tüdőben lévő daganatok, akkor a kifejlődő májelégtelenség képe lehet a vezető tünet, sárgasággal, hasi víz felszaporodásával (hasvízkór, szakszóval ascites).

Amikor a máj a méregtelenítő funkcióját már nem tudja ellátni, felszaporodnak a szervezetben olyan méreganyagok, amelyek a betegnél zavartságot, aluszékonyságot válthatnak ki, ezek a májkóma induló tünetei.

Általánosságban az utolsó hetekben a betegek fogynak, egyre gyengébbek, napról-napra egyre több tevékenység ellátása ütközik nehézségbe vagy válhat lehetetlenné, az utolsó napokban már az önellátás, illetve a testi funkciók is, s a beteg egyre inkább segítségre, majd ápolásra szorul.

Ez a leggyakoribb lefolyás, amit a levele alapján írhatunk. De jelentkezhetnek más panaszok, tünetek is. S azt sem lehet megmondani, hogy mindez mennyi ideig tarthat, tehát a beteg mindenkori állapotának, szükségleteinek megfelelően kellene beosztani a családtagok ápolásra fordítható szabadságát, s energiáit is. A legtöbb beteg minél tovább szeretne szokásos életkörnyezetében, családtagjai között maradni, s nagyon fontossá válik az odafigyelő, türelmes, szerető gondoskodás, ami később nem pótolható.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Májáttét: sebészi, radiológiai, onkológiai kezelés
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes tüdőrák, tudatzavar
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdődaganat a felső lebenyben
Tüdőtumor kivizsgálása
Tüdőrák T1b stádium
Tüdőrák? Áttét megállapítása, trombózis
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top