Májdaganat és epedaganat (jelige: unoka)

Nagymamám máj és epe daganatban szenved, nem lehet rajta segíteni. Azt nem értem, hogy tavaly ultrahangozták 1 héten keresztül és miért nem vették észre? Ugyanez az orvos volt. És mi lesz mamám végső ideje? Csak vizet tud inni.

Az ultrahang vizsgálat jól ábrázolja mind májat, mind az epehólyagot (de nem ábrázolja jól például a beleket, a gyomrot, tehát ha ott kezdődik egy daganat, amely a májba áttéteket ad, azt nem láthatja egy korábbi ultrahang vizsgálat, bármilyen alapos is). Az, hogy tavaly alapos ultrahang vizsgálat(ok) történt(ek) nagymamájánál, sajnos nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy az azóta eltelt időben kifejlődjön egy daganat például az epehólyagban, epeutakban, s az akár áttéteket is adjon a májba.

A daganatok fejlődési üteme változó, vannak gyorsan és lassabban növekvő daganatok is. Egy daganatos elváltozás akár pár hónap alatt is alakulhat úgy, hogy ultrahanggal még nem volt látható, majd pár hónap múlva jól látható gócok ábrázolódnak az ismételt vizsgálat során. Ugyanezért nem tudunk válaszolni arra a kérdésére, hogy nagymamájának mennyi ideje van még hátra.

Levele alapján nem tudható pontosan, hogy milyen daganata van (epehólyagrák májáttéttel? vagy valami más), sem az, hogy milyen a daganat növekedési üteme, sem az, hogy kapott-e a nagymamája valamilyen daganatgátló onkológiai kezelést, s hogy erre hogyan reagált – ezeknek a tényezőknek az ismerete alapján a nagymamáját kezelő orvos tehet becsléseket, de pontos időt ő sem tud előre jelezni, mert sok dologtól függ a kérdés (szervezet ellenálló képessége, általános állapot, kezelésekre adott reakciók, a daganat szövettani jellemzői, áttétek megléte, stb.).

Kapcsolódó cikkek:
Epehólyagrák
Daganatok jellemzői
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiderült epehólyag daganat
Polip, carcinoma az epehólyagban: gyógyulási esély

Epepolip panaszai és műtéte

Epehólyagrák 24 évesen: műteni vagy nem?
Epepolip panaszai és műtéte
Epeúti rák lehetséges terápiája

Epehólyagrák és láz
Epetumor kezelés nélkül

Epekő, rosszindulatúság esélye
Áttétes epehólyagrák
Vigasztaló unoka
Epehólyagrák
Eperák lefolyása, táplálkozási tanácsok

Top