Mammográfia: képletek a mellben (jelige: alma)

Mammográfiai lelet mit takar? J. oldalon a mamilla felett 1,5 cm átmérőjű, éles kontúrú lágyrészképlet ábrázolódik, mely a 2008-i felvételhez képest nem változott. Az elváltozástól cranialisabban halvány, szabálytalan alakú, hyperdens képletek láthatók, mely az előző felvételen nem ábrázolódtak. A b. emlőben retromamillárisan masthopátiás jellegű kötegezettség mutatkozik.

2009. májusban voltam ultrahangon, csináltak biopsziás vizsgálatot, az eredmény nem értékelhető, 1-1 mész van benne. Azt javasolták fél év múlva ultrahang. Júniusban megcsinálták a mammográfiát a fenti eredménnyel. Az ultrahang vizsgálat a szabálytalan alakú hyperdens képletet nem említette.

A kórtörténet, a klinikai vizsgálat, esetleg egyéb laborvizsgálatok vagy képalkotó vizsgálatok eredményének ismerete nélkül csak megközelítően lehet egy leletet értékelni. Itt a leletben jobb oldalon, az emlőbimbó (mamilla) felett írnak le 1,5 cm-es lágyrészképletet. Megnyugtató, hogy ez a korábbi vizsgálat felvételéhez képest nem változott. Ugyanakkor újabb képletek is jelentek meg az eredeti képlettől magasabban, amelyek nem ábrázolódtak még az előző vizsgálatkor. Az emlőnek számos betegsége lehet az emlőrákon kívül, de egy ilyen leírás, illetve az újonnan megjelenő képletek szükségessé teszik, hogy Önnél kontrollvizsgálat, kontrollvizsgálatok történjenek.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Milyen tünetei vannak az emlőráknak?
Az önvizsgálat nem a nők “kiváltsága”
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fájdalmas mell: rák vagy mirigy?
Viszkető, váladékozó mell
Csomó a mellben a hónaljnál
Tojásnyi duzzanatok a mellekben
Csomó a mellbimbóban
Fájdalmas csomó a mellben
Apró csomó az egyik mellben
Befelé húzódó mell
Emlőrák 16 évesen?
Esély a mellrákra 17 évesen
Fájó mell
Csomók a hónaljban, halogatás
Mammográfia 32 évesen
Hangárnyék a mellben

Top