Mellkas CT (jelige: 77 éves férfi)

A CT vizsgálatom eredménye mit jelent? Mire számíthatok?

A bal hillus felső pólusában egy 2,5 cm átmérőjű lobulált szélű pathologiás képlet látható, mely a felső lebenyi hörgőt komplett lezárja és teljes felső lebenyi atelectasiát okoz. Intralumiarisan a tumoros képlet enyhén beboltosul a főhörgők distalis végébe, de a főhörgő felé jelentősebb tumorinvázió nem látható. A bal VIII. segmenthörgők lumenében egy 6 mm-es nodularis képlet észlelhető, mely valószínűleg kicsiny intraluminaris tumor. Az aorta ascendens bal oldalán egy 6×21 mm-es keskeny nyirokcsomó látható, mely valószínűleg reactív nyirokcsomó.

A jobb tüdő emphysemás. A szív nem nagyobb, kissé balra helyezett. Az aorta tágult, elongált, falában és a surpraaorticus nagyartériákban, valamint az arteria coronaria ágaiban nagyfokú meszesedések ábrázolódnak. Mellékvese metastais nem észlelhető. A csontokban metastasis nem látható. A máj jobb lebenyében egy 10 mm-es elmeszesedett góc van.

Vélemény: -tu. pulm. lobi sup. l.s. cum atelectasiam lobi sup.

A bal tüdőben, a felső lebenyben daganatra (tüdőrákra) jellemző képletet találtak (tu pulm lobi sup, azaz tumor polmonum lobi superior), amely atelektáziát, vagyis légtelenséget okoz a bal tüdő felső lebenyben (a bal tüdő harmadában), amiatt hogy az ebbe a lebenybe vezető hörgőt elzárja, összenyomja.

Az aorta szívből kilépő, felfelé induló szakasza mellett leírnak egy megnagyobbodott nyirokcsomót, amely mérete alapján lehet daganatos-áttétes nyirokcsomó is, de a CT vizsgálatot értékelő orvos szerint ez reaktív (tehát nem daganatos, hanem inkább gyulladásos) nyirokcsomó lehet valószínűleg.

A tüdő 8-as szegmentje a bal alsó tüdő lebenyben, a tüdő alsó részén helyezkedik el. Itt is leírnak egy 6 mm-es daganatra jellemző képletet. Amennyiben a felső és alsó lebenyben is rosszindulatú daganat van bal oldalon, ekkor csekély az esélye annak, hogy műtétileg eltávolítható legyen a betegség. A műtét javallatának felállításakor egyéb tényezőket, pl. az életkort, kísérőbetegségeket is figyelembe kell venni.

A mellkasi CT ezen kívül meszesedéseket írt le a fő verőérben (aorta), és az aorta fölötti nagy artériákban, valamint a koszorúerekben, vagyis a szívet ellátó erekben (koronária erekben). A mellkasi CT vizsgálat alsó szeleteibe (a tüdő alsó részéről készült képekbe) beleesnek a mellékvesék, és a máj egy része is. A vizsgálat során ábrázolódott csontokban és a mellékvesében nem láttak áttétes gócot (rosszindulatú tüdődaganat gyakran ad áttétet csontba és mellékvesébe). A májban leírnak egy meszes képletet, amelynek képe nem utal áttétre, és a CT vizsgálatot értékelő orvos sem említi áttétként akkor, amikor megfogalmazza összefoglaló véleményét az utolsó sorban.

Hogy pontosan mire számíthat, azt az onkológustól vagy tüdőgyógyásztól tudhatja meg, akik pontosan és részleteiben ismerik valamennyi rendelkezésre álló leletet és az Ön aktuális állapotát. Leveléből nem derül ki, hogy szövettanilag vagy citológiailag jelenleg igazolódott-e, hogy rosszindulatú daganatról van szó azoknak az elváltozásoknak az esetében, amelyek a CT-n rosszindulatú daganatot valószínűsítenek. Szövettan vagy citológia szükséges ahhoz, hogy a további kezelésekről dönteni lehessen.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák adenocarcinoma 35 évesen
Adenocarcinoma tüdőrák
Tüdőrák végstádium: mire lehet számítani? – 2.
Végstádium tüdődaganatban: mire lehet számítani?
Tüdőrák, kezelések vége, aluszékonyság
Áttétes tüdőrák: hátralévő idő
Tüdőrák progressziója
Tüdőtumor: elég-e a műtét?
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Mellkasfolyadék, COPD

Top