Mellkasi CT lelete (jelige: REDRIDER)

Legyen szíves értelmezni az itt leírtakat, mert nem igazodunk ki rajta.

Lelet: natív és kontrasztos mellkasi CT vizsgálat készült a mellkas bemenettől a mellékvesék szintjéig. Intrapolmmonalisan bal oldalon a 3. segmentum basisan összességében kb. 5 cm-es területen, a hilustól a mellkasfali pleurához húzódó keskenyebb, vaskosabb kötegek ábrázolódnak, köztük egy-egy kb. 3 mm-es góc van. E területnek megfelelően halvány opaleszkáló tüdőrajzolat is differenciálható.

Jobb oldalon a középső lebeny 5. segmentumában látható egy kb. 5 mm-es és egy 4 mm-es góc, környezetükben keskeny kötegekkel. Mindkét oldalon a basison pleuropericardialis adhaesiok ábrázolódnak. A jobb oldali 8. segmentumban vaskosabb residualis kötegezettség is megfigyelhető.

A 9-10. segmentumokban tejszerű halvány, opaleszkáló területek láthatók. A hilusokban és a mediastinumban kóros méretű nyirokcsomó nem ábrázolódik, de a trachea bifurcatio előtt néhány apró, 3-5 mm-es nyirokcsomó megfigyelhető.

A mellékvesék régiójában kóros képlet nincs. A máj V. segmentumában egy 15 mm-es hypodens, elsősorban cystának megfelelő képlet ábrázolódik.

Önmagában egy CT lelet nem értékelhető, nem véleményezhető a beteg kórtörténetének, alapbetegségének, korábbi esetleges felvételeinek ismerete nélkül. Az Ön levelében egy mellkasi CT vizsgálati lelet van, amelyet részben kontrasztanyag nélkül (natívan), részben kontrasztanyag beadásával végeztek, amelynek segítségével jobban értékelhetők bizonyos területek, pontosabb vélemény adható.

A tüdőben kicsiny gócok láthatók, de az előzmények ismerete nélkül nem mondható meg, hogy ezeknek valamilyen daganatos betegséghez lenne közük vagy valami korábbi tüdőbetegség, gyulladás maradványai.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Dohányosok az onkológiákon
Mire jó a tüdőszűrés?
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, PET-CT: van daganat?
Gócok a tüdő CT-n

Szoliter árnyék a tüdőben
Hangszalag és gége bénulása, tüdő CT
Tüdő CT lelet: residuumok

Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top