Mellkasi CT vizsgálat lelete (jelige: kiskata)

Kérem a lelet értékelését.
Mellkasi CT vizsgálat.

Mindkét oldalon a tüdőcsúcsban diszkrét fíbroticus kötegezettség ábrázolódott. Subpleuralisan néhány kis emphysemás bulla is megfigyelhető. A tüdőparenchymában egyéb körülírt kóros eltérés nem látható. Mediastínalisan, illetve mindkét oldalon az axillákban néhány 5-6mm-es nyirokcsomó figyelhető meg. A jobb oldali mellékvese medialis száréban az eredésnél egy 10 mm-es hypodens képlet ábrázolódott. A bal oldali mellékvese morfológiailag ép. A vizsgált régióba eső hasi parenchymás szerveken egyéb kórjelző eltérés nem igazolható.

Vélemény: residualis kötegezettség mindkét tüdőcsúcsban. Mediastinalis és axillaris lymphadenopathia (v.s. reaktív jelleggel). Adenoma suprarenalis l.d.

A mellkasi CT vizsgálaton a tüdőszövetben (parenchymában) nem találtak jelentős kóros eltérést. A tüdőcsúcsban leírt rostos kötegek és a mellhártya alatt (szubpleurálisan) leírt kis emfizémás (tüdőtágulásos) bullák (hólyagok) nem tekinthetők jelentős elváltozásnak (főleg onkológiai szempontból).

A gátorüregben (mediastinálisan), illetve mindkét oldalon a hónaljban (axillárisan) kicsiny nyirokcsomókat írnak le, de ezek nem tekinthetők kóros méretűeknek. A jobb mellékvesében (ami a vese fölött kis sapkaként helyezkedik el) leírnak egy gócot, amit a véleményben adenomának, vagyis jóindulatú daganatnak véleményeznek. Ez az ultrahang és CT, MR vizsgálatok végzésénél gyakori melléklelet, az esetek jó részében nincs jelentősége.

Kapcsolódó cikkek:
A tüdőrák fajtái és típusai
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Tüdőrák: sokkal kevesebb beteg lehetne!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CT leletmagyarázat: centrális tüdődaganat
Tüdő röntgen, tüdő CT
Tüdő CT eredménye: multiplex tüdődaganat

Véres köpet és dohányzás
Mellkasfolyadék, COPD

Top