Milyen gyógyszer a Tarceva? (jelige: SzJ)

Nagymamám kálváriája tavaly októberben kezdődött, idén áprilisban derült ki a pontos diagnózis: adenocarcinoma. Annyira gyorsan történt minden, hogy azóta sem tudjuk, hogy ez a daganattípus milyen jellegű (kissejtes….stb), progresszív vagy regresszív. Túl vagyunk egy sorozat kemoterápián (12 alkalom), melynek 9 alkalma nem volt megerőltető, jól viselte nagyi, de sajnos nem volt hatásos.

Még a kemo elkezdésekor említette az orvos, hogy a leleteit továbbküldték és az ottani szakértői vélemény alapján eldől, hogy kaphat-e egy bizonyos Tarceva nevű gyógyszert. Jelenleg ezt szedi, újabb kemót nem vállalt, mivel az előző sorozat utolsó 3 alkalma szörnyű volt számára. Gyenge, étvágytalan, az orvos által felírt tápszert fogyasztja csak.

Kérdésem: elmondaná-e, amit az adenocarcinomáról tudni érdemes és milyen fajta gyógyszer a Tarceva? Miért kellett erre külön javaslat, miért csak kevesen kapnak?

Az adenocarcinoma jelentése mirigyrák. Amennyiben csak levelének első részét olvasnánk, akkor azt mondanánk, hogy adenocarcinoma számos szervben keletkezhet, ilyen az emlőrákok többsége, a bél és gyomorrákok stb.

Amennyiben tudható, hogy elsődleges tüdőrákról van szó, s a levele alapján ezt valószínűsítjük, akkor ez a tüdőrákok úgynevezett nem kissejtes alcsoportjába tartozik. Valószínűleg nagymamája betegsége a korábban alkalmazott kemoterápiás kezelések elején stagnált, majd rosszabbodott, ezért váltottak nála kezelést.

A levelében írt tablettás gyógyszer úgynevezett daganatellenes célzott terápia (target terápia). Olyan betegeknél alkalmazható, akiknek a daganatában szövettani vizsgálattal a daganat növekedéséért felelős úgynevezett EGFR receptor igazolódik (epidermalis growth factor receptor, vagyis epidermális növekedési faktor receptor). Tehát nem minden tüdőrákos betegnél lenne hasznos ennek a kezelésnek az alkalmazása, EGFR negatív betegeknél nem igazolódott ezzel a készítménnyel túlélési előny vagy más, klinikailag előnyös hatás.

Mivel egy relatíve új készítményről van szó, a hozzájutás azokban az erre a terápiára feljogosított onkológiai-tüdőgyógyászati központokban lehetséges, ahol nagyobb tapasztalat-gyakorlat alakult ki ennek a készítménynek az alkalmazásával.

Ezt a tablettát akkor lehet alkalmazni EGFR pozitív, nem-kissejtes tüdőrákban, ha a beteg áttétes vagy úgymond helyileg előrehaladott (tehát műtétileg el nem távolítható) tüdőrákos betegsége az elsővonalbeli, platina-citosztatikumot is tartalmazó kemoterápia mellett/ellenére már progrediált, vagyis rosszabbodott. Továbbá a gyógyszer törzskönyve szerint lehet alkalmazni fenntartó kezelésként olyan esetben is, ahol 4 ciklus platina (cisplatinum) kezelés után a betegség stabil.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Új EGFR gátló terápiát vizsgálnak tüdőrákban
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tarceva, tüdődaganat, K-ras vizsgálat
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top