Nyelvdaganat: csak műteni lehet?

Kedves ismerősöm (nő, 50 felé, nem iszik, nem dohányzik) nyelve hegyén nyáron nőtt egy szemölcs, amit körülbelül egy hónapja szájsebészeten eltávolítottak. A szövettani vizsgálat rosszindulatú rákos sejteket talált az eltávolított részben. Kivizsgáláson vett részt, a leletei jók, áttétet nem találtak. Az onkológián előjegyezték műtétre, ami két hét múlva lesz, amikor eltávolítanának 1 cm-t a nyelvéből, viszont azt tulajdonképpen nem tudják, hogy vannak-e rákos sejtek a nyelvé(be)n, ez majd csak a műtét után a szövettani vizsgálatból derülne ki.

Kérdésem az lenne, hogy létezik-e olyan diagnosztikai eljárás, amiből még a műtét előtt megerősítést kaphatna, hogy valóban van-e ott daganat vagy elszórt rákos sejtek, ami miatt ez a műtét feltétlenül szükséges.

Tudnak-e esetleg olyan orvost javasolni, akitől kérhetné a diagnózis megerősítését?

Az itt leírt esetekhez képest az övé nem tűnik olyan súlyosnak, de mégis nagyon nehéz döntés előtt áll. Lehet, hogy csak ép részt vágnának le a nyelvéből, de ő esetleg egész életében beszédhibás, nyelési nehézségekkel küzdő vagy ízt nem érzékelő lesz ennek következtében (a munkájához szükséges a beszéd, az ének képessége). Ha nem vállalja a műtétet, lehet, hogy rövid időn belül sokkal nagyobb lesz a baj. Szeretne jól dönteni. Nagyon jó lenne, ha tudnának segíteni, hogy még a műtét ELŐTT tudhasson meg többet az állapotáról.

Nem lehet pontosan megállapítani, hogy milyen mélységig vannak esetleg daganatos sejtek a nyelvben. Leveléből nem derül ki, hogy az elváltozás eltávolítása az épben történt-e, vagy a korábbi műtét metszésszélei is már daganatos területen haladnak át. Az „épben történt” kimetszés tehát azt jelenti, hogy a mikroszkóp alatt a szövettani vizsgálatot végző szakember azt látja, hogy a daganatos elváltozás „körbe lett vágva”, tehát nem terjed ki a kimetszett rész legszélére, azaz ép szövet veszi körül. Ha nem az épben történt a kimetszés, azt jelenti, hogy a kimetszésen kívüli részben is lehetnek daganatsejtek, amelyek visszamaradtak.

Korai rákos elváltozásoknál gyógyító beavatkozásokra törekszenek a sebészek, onkológusok, ezért a daganatokat úgynevezett biztonsági zónával igyekeznek kimetszeni. A tervezett műtétet és annak indokát a leleteket pontosan ismerő, a műtétet tervező sebésszel lenne érdemes részleteiben átbeszélni, de kérhet egy másik onkológiai osztályon vagy kifejezetten fejnyaksebészeti műtétekkel foglalkozó szakembernél, osztályon úgynevezett másodvéleményt is a leletek birtokában.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fájdalmatlan csomó a nyelvben: ugye nem nyelvrák?
Nyelvrák szövettani eredménye, sugárkezelés
Nyelvrák, érbetörés, megszakított sugárkezelés
Nyelvgyökrák kifakadt áttét
Nyelvgyökrák, majd tüdőrák
Nyelvgyökrák: végleges nyelvduzzanat?
Fej-nyaki daganat biológiai terápiája
Fej-nyaki tumor: van-e esély a gyógyulásra?

Nyelvgyökérrák kiújulás – 2.

Nyelvgyökérrák, tumor kiújulása
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top