Nyelvgyökdaganat: szondatáplálás kemoterápia előtt

Apukámnak nyelvgyök daganata van. Tavaly novemberben diagnosztizálták, de mivel nyirokcsomó áttétje volt, ezért műtét helyett sugárkezelést és kemoterápiát írtak elő. Ennek a kimenetele jól alakult kb. 1 hónapig, de aztán újra nőni kezdett a daganat. Most egy palliatív kemoterápiát írtak ki neki. Tisztában vagyunk mit jelent ez, és még 1 hetünk van a kemoterápia megkezdéséig.

Mi gyorsan lépéseket tettünk annak érdekében, hogy lehetne felerősíteni apát (mivel 20 kg-t fogyott), így a helyi belgyógyászatra utaltattuk és infúzión keresztül pótoljuk a gyógyszertárakban kapható vitaminokat neki intravenásan. (A táplálkozás, a nyelés nehezen megy sajnos.) Aztán kitaláltuk, hogy lehetne szondával még több mennyiséget is bejuttatni neki tápszerekből, amiből 2-3-t tudott nagy nehezen meginni egy nap. A mai napon rakták be a szondát neki a mi kérésünkre.

A kérdésem az lenne, hogy mennyi az a mennyiség, amivel egy hét alatt egy picit felerősíthetnénk, és nem okozunk kárt? Érdemes leveseket is adni? Éjszaka is adagolhatjuk folyamatosan? Abban bízunk, hogy így egy picit fel tudjuk erősíteni és jobb esélyekkel indul a kemoterápia elé.

Kár, hogy sokszor az orvosoknak nekünk kell a szájába rágni mi is lenne jó a betegnek. (Infúziós vitaminkúra vagy szonda sokat jelent egy-egy legyengült, nyelési problémával küszködő betegnek egy kemoterápia előtt.)

Viszont sokszor olvasgattam az önök honlapját, és sok választ kaptam a kérdésekből-válaszokból! Ezért is írtam le, hátha ezzel is Én is segíthetek valakin.

Amennyiben sikerült letenni szondát (feltételezzük, hogy gyomorszondáról van szó), azon keresztül szondatápszert szoktak adagolni, és nem azokat a 2-3 deciliteres ízesített, dobozos tápszereket, amelyeket egyébként az onkológusok, sugárterápiás szakemberek javasolhatnak, illetve receptre felírhatnak a rákbetegeknek.

A szondatápszerekből is többféle típusúak állnak rendelkezésre, ezek különböző energiamennyiséget tartalmaznak milliliterenként. A beteg általános állapotától, tápláltságától is függ, hogy mennyi kalóriát kell bejuttatni, de függ attól is, hogy folyamatosan fekvő vagy fennjáró betegről van-e szó. A konkrét adatok ismerete nélkül fix számokat nem tudunk írni, ebben egyeztessenek szakemberrel.

Általában a szondatápszerek a fontos tápanyagokat tartalmazó, komplex összetételűek. Lehet leveseket is adni, de a beteg ezeknek nem igazán érzi az ízét, s ezek tápanyag-összetételét kevésbé lehet szabályozni.

Szondatáplálás otthon is folytatható, amennyiben a beteg nyelésében tartósan akadályozott, s tápszerek otthonra is rendelhetőek számára. Vannak az otthoni szondatáplálást megtanító szakemberek is – érdemes kikérni tanácsukat, hogy így mérsékelni lehessen a szondatáplálás esetleges szövődményeinek kockázatát.

Amennyiben tartósan plusz tápanyag bevitelre van szükség, bizonyos esetekben kivitelezhető, hogy a gyomorba közvetlenül egy csövet ültessenek be a hasfalon keresztül (úgynevezett gasztrosztomát), s ezen keresztül történjen az enterális táplálás. A lehetőségekről érdemes megkérdezni az édesapját most kezelő orvost, illetve majd az onkológust is.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Étrend-kiegészítők, gyógynövények feketelistája

Korábbi kérdések és válaszok a szondatáplálásról:
Gyomorrák, szondatáplálás, jejunosztóma
Nyelőcsődaganat: táplálóbb tápszer
Nyelőcsőrák, szondatápszer
Gyomorrák: jejunostoma jelentése
Gyomorrák, szondatáplálás
Táplálkozás gyomorrákban
Étkezés gyomor nélkül
Táplálkozás gyomor nélkül
Burjánzó tumor és tápszerek

Korábbi kérdések és válaszok a nyelvgyökrákról:
Nyelvgyökrák – hatástalan kezelés
Nyelvgyökrák kifakadt áttét
Nyelvgyökrák, majd tüdőrák
Nyelvgyökrák: végleges nyelvduzzanat?
Fej-nyaki daganat biológiai terápiája
Fej-nyaki tumor: van-e esély a gyógyulásra?

Nyelvgyökérrák kiújulás – 2.

Nyelvgyökérrák, tumor kiújulása
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top