Nyelvgyökrák kifakadt áttét (jelige: fiatal apuka)

Kétségbeesve fordulok Önökhöz segítségért. A férjemnek (37 éves) 2005-ben volt egy rosszindulatú nyelvgyöki daganata, mely operáció után látszólag helyrejött. Ám 2009. januártól újból beteg. Először a nyakában lévő rosszindulatú daganat (kb. 7 cm) miatt operálták meg kétszer, melyet először tályognak gondoltak.

Ez a daganat kemoterápia és sugárterápia hatására eltűnt, ám volt a kulcscsont körül két áttétes nyirokcsomó, ami a további kemoterápia alatt nemhogy visszahúzódott volna, hanem csak kifelé majdnem teniszlabdányi nagyságúra növekedett, majd kifakadt. Ezt idén márciusban egy országosan ismert és elismert orvos megoperálta, olyan módon, hogy kettévágta a daganatot, amihez nem fért hozzá (a kulcscsont alatt), azt bent hagyta és visszazárta.

Azóta a nyakon, mellkason és a műtét mentén számtalan kisebb-nagyobb buborék vagy pattanás szerű „göb” jött ki, melyek közül több kinyílt. Már a has fölött is jönnek elő újabbak. A legnagyobb 6-7 cm x 3-4 cm és nagyon mély. Állandóan és jelentősen váladékozik és nagyon bűzös.

Fent említett doktor úr egyik papíron így fogalmazott: „A jugulum és ko-on supraclavicularisan szétesett tumoros terület, mély kráterrel.” A sugárterápia hatására (eddig 13-at kapott) nem javult. A kemoterápiát felfüggesztették, mert csak a felét bírta.

A kérdésem az volna, hogy Önök szerint operálható-e vagy végig kell néznünk, hogy egy ember elevenen „elrohad”. (Elnézésüket kérem, de valóban úgy néz ki.) Korábban mondta az egyik orvos, hogy a bőr nem forr össze, ha jól emlékszem. Éppen ezért nem lehet-e ezt a területet kitisztítani és bőrátültetéssel helyrehozni esetleg? Még egyszer elnézésüket kérem, hiszen nem értek hozzá ez nyilvánvaló, ezért lehet, hogy túl egyszerűen gondolkodom. Ha az ország bármely pontján létezik orvos, aki aki ezt tudja vállalni és Önök tudnak ilyenről, nagyon kérem segítsenek!

Bár látatlanban, a leletek ismerete nélkül teljes felelősséggel nem foglalhatunk állást, az az érzésünk, hogy nem operálható a daganat és ezért nem is kerül sor újabb műtétre. A daganatok képesek megrongálni a bőrt, képesek krátereket képezni, vagyis olyan daganatos fekélyeket, amelyek nem tudnak begyógyulni. A gömbhöz hasonló alakú daganatok belseje a gyors növekedés miatt, mert a közepe nem kap elég tápanyagot, szétesik, ilyenkor szoktak elhalásról, ha felülfertőződik, daganatos tályogról is beszélni.

Mivel levele alapján több helyen jelent meg daganat, leginkább a kemoterápia lassíthatná a folyamatot (amely sugárterápiára nem is reagált jól). De sajnos van olyan helyzet, hogy a beteg szervezete nem elég erős, hogy bírja a kemoterápiás kezelést – ilyenkor esetleg más készítménnyel lehet próbálkozni, ehhez lehet esetleg onkológus véleményt kérni még, esetleg valamennyi lelet birtokában egy másik intézmény orvosától másodvéleményt.

Tudjuk, hogy válaszunk sajnos nem az, amit szívesen olvas, s amit mi szívesen írunk le. De sajnos van az a szituáció, amikor egy még oly fiatal betegnél is kimerülhet a daganatellenes kelléktár, ami az orvosok rendelkezésére áll. Ebben az esetben is mindent meg kell tenni a tüneti kezelésekért, hogy a fájdalmakat, panaszokat a lehető legnagyobb mértékben csillapítani lehessen. Ez a kezelést folytató osztályon dolgozó orvosnak, a háziorvosnak vagy épp a konzultációra felkért bőrgyógyásznak is kötelessége. Illetve kimondhatatlanul fontos a családtagok szerepe, türelme és megértése, ami ebben az embertelenül nehéz élethelyzetben a beteget érzelmileg, lelkileg támogathatja.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelvgyökrák, majd tüdőrák
Nyelvgyökrák: végleges nyelvduzzanat?
Fej-nyaki daganat biológiai terápiája
Fej-nyaki tumor: van-e esély a gyógyulásra?

Nyelvgyökérrák kiújulás – 2.

Nyelvgyökérrák, tumor kiújulása
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top