Nyelvgyökrák, majd tüdőrák (jelige: judit81)

Édesapám 2007 ősze óta küzd a rák különböző megbetegedéseivel. Dióhéjban: először jelentkezett a nyelvgyök rosszindulatú daganata, mely már terjedt a nyirokmirigyekre és hangszálakra. Ebben az időben hosszadalmas sugár- és kemoterápiás kezelést kapott, melynek következtében a daganatok teljesen visszahúzódtak, hangszálairól pedig műtéti beavatkozással távolították el a rosszindulatú sejteket.

Kb. 1 év elteltével tüdőrákja lett, ami nem áttétként, hanem új daganatként jelentkezett a jobb tüdejében, melyet műtéti beavatkozással távolítottak el. Utókezelést nem javasoltak számára. Majd eltelt 1 év, a közelmúltban ismét találtak a jobb tüdejében „valamit”, illetve combnyaktörést szenvedett, melynek kapcsán csontáttétre gyanakodtak az orvosok, bár egy CT vizsgálat során nem láttak kóros elváltozást a csontokon.

Most csontizotópos vizsgálatra vár, illetve 2010. április 6-án járt PET CT-n, melynek eredményét jelen levelem végén bemásolok Önöknek és kérem, adjanak számunkra tanácsot, hogyan tovább? Merre induljunk el? Ő kilátástalannak érzi már az életét, személyes véleményem szerint depresszióval is küzd. Fizikailag az előzmények miatt nem érzi magát elég erősnek ahhoz, hogy egy újabb kemoterápia alá vesse magát. (PET CT-n immár 3 alkalommal járt.)

Előre is hálásan megköszönve válaszukat, mellékelem a PET CT diagnózisát:
Natív low; dose CT és FDG; PET: Előző, 2009. májusi vizsgálatával végeztünk összehasonlítást. Az eltelt időszakban daganatellenes kezelés nem történt. A páciens CT és PET leképezés között elmozdult, mely főként a caudalis régiókban az értékelést nehezíti. A gégében jelenleg kóros aktivitás felvétel nem látható. Mindkét alsó parajugularis régióban, bal oldalon supraclavicularisan, a felső és elülső mediastinumban, ill. subcarinalisan több, részben csoportosan elhelyezkedő, max.10 mm-es intenzíven dúsító nyirokcsomó látható, melyek döntő többsége novum.

A tüdőben mindkét oldalon számos, többségében kórosan halmozó képlet jelent meg, a legnagyobb a jobb S3-ban 23 mm-es. A bal mellékvese ismert eltérése változatlan, nem halmoz. Kb. a jobb mellékvese caudalis pólusától kezdődően paracavalisan és a jobb PIL régióban több, max. 17 mm-es intenzív, ill. mérsékelt FDG; felvételű nyirokcsomó jelent meg. A jobb ingunalis régióban, valamint dorsalisan a glutealis izmok között is megfigyelhető néhány max. 8 mm-es, mérsékelten halmozó góc.

A jobb csípőízületben TEP beültetés utáni állapot. Amennyire az elmozdulás mellett megítélhető, részben ennek környezetében, részben az izmok területén többgócú intenzív dúsítás detektálható, az összmetabolikus kiterjedés kb. 6,5 x 7,5 x 10,5 cm. Egyebekben érdemi változás nem látható.

Összefoglaló vélemény: Multiplex pulmonalis és supradiaphragmaticus nyirokcsomó – metastasisok valószínűek. A retroperitonealis, jobb parailiacalis, inguinalis és intramuscularis gócok szintén malignitasra suspectek. St. P. impl. TEP. coxae l.d., a részben a protézis körül, részben a lágyrészekben lévő kiterjedt dúsítás valószínűbben postoperatív, gyulladásos eredetű, de az előbbi nyirokcsomók lokalizációját is figyelembe véve célzott vizsgálata javasolt. Mucokele sin. Max. 1.d. Rezidualis pulmonalis kötegek. A bal mellékvesében adenoma valószínű. Hyperplasia prostatae.

A PET CT vizsgálat a korábbi fej-nyaki tumor területén nem ír le daganatos kiújulásra jellemző eltérést, de a mellkas területén a tüdőben áttéteket és a rekeszizom feletti nyirokcsomókban (supradiaphragmaticus) áttéteket valószínűsít. Ezek a nyirokcsomók részben a nyak alsó részén, részben a kulcscsont fölötti területen (supraclavicularisan), részben a gátorüregben (mediastinumban), vagyis a két tüdő között elhelyezkedő területen figyelhetők meg.

Az, hogy itt „novum” eltérésekről van szó, azt jelenti, hogy újonnan megjelent nyirokcsomókat látnak, amelyek a korábbi vizsgálatok során nem ábrázolódtak. A PET vizsgálat alapján szintén rosszindulatúnak látszanak (arra gyanúsak) a hasban a hashártya mögötti területen, valamint jobb oldalon a medencében-kismedencében (parailiacalisan) elhelyezkedő nyirokcsomók, valamint a jobb lágyékhajlatban elhelyezkedő nyirokcsomók, illetve a farmizmok között elhelyezkedő gócok.

Levele alapján az derül ki, hogy szövettanilag igazolt tüdőrák a második „primer” daganat, s erre édesapja még nem kapott kezelést. A korábban a fejnyaki daganatra adott kezelést is figyelembe véve meghatározott kemoterápiás kezelés lenne az, amivel lassítani lehet a jelenleg ábrázolódott daganatos betegség továbbterjedését. A kezelés meghatározása előtt elképzelhető, hogy valamely tapintható nyirokcsomóból szövettani vagy citológiai vizsgálatra is mintát vesznek, a folyamat eredetének biztos tisztázására.

A depresszió kezelésében pszichiáter gyógyszeresen is segíthet, de pszichológusi segítségre is szükség lehet. A pszichés támogatás segíthet feldolgozni, enyhíteni édesapjának a betegségkiújulással kapcsolatos szorongását, hiszen valóban nagyon megterhelő lelkileg, ha újra és újra szembe kell nézni egy daganatos betegséggel. Érdemes lenne utánajárni annak is, hogy az illetékes onkológiai osztályon elérhető-e onkopszichológus, azaz kifejezetten a daganatos betegekkel foglalkozó szakember.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Szájüregi daganatok
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top