Polip, carcinoma az epehólyagban: gyógyulási esély

61 éves nő vagyok. Februárban műtöttek epehólyag polip miatt. Előzetesen biztosítottak arról, hogy a polip nem szokott rosszindulatúvá válni, csak akkor, ha kő is van mellette. Háziorvosom éppen ezért rám bízta, hogy ki akarom-e vetetni, szerinte nem kell. Mivel a polip már több mint tíz éve növekedett, és 1,5 cm-es volt már, fájdalmaim is voltak. Utánaolvastam a neten, és a műtét mellett döntöttem.

A szövettan carcinómát diagnosztizált, ami még nem érte el az epehólyag falát. Onkológiai megfigyelést javasoltak. Elküldtek mellkasi és hasi CT-re, ahol apró elváltozást találtak a tüdőmön, és a hasüregben megnagyobbodott nyirokcsomókat. További vizsgálatot javasoltak. Háziorvosom szerint az első CT lelet negatívnak tekinthető, de én már nem bízom benne.

Kérdésem: milyen esélyeim vannak a gyógyulásra, előfordulhat-e, hogy a kezdeti stádiumban lévő carcinóma tovább terjed annak ellenére, hogy állítólag időben ki lett véve?

A megnagyobbodott nyirokcsomók és a tüdőben lévő apróbb elváltozások követése érdekében javasolt kontrollvizsgálatokat onkológusa. A kissé megnagyobbodott nyirokcsomókat nem biztos, hogy daganat okozza, lehet még a hasi műtét következménye, de kontrollt igényel. Mivel egyre jobb felbontású készülékekkel történnek a vizsgálatok, a tüdőben is gyakran látunk ma már olyan elváltozásokat a CT vizsgálatokon, amelyeket régebben még CT-vel sem vettek észre. Szerencsére ezek jó része nem áttét, hanem valamilyen korábbi tüdőfolyamat, pl. gyulladás maradványtünete (szakszóval reziduuma) – de ezt biztosra ugyancsak nem lehet kijelenteni, ezért kell a kontroll, hogy az észlelt kis elváltozások változnak-e.

A rosszindulatú daganatoknak sajnos jellemző tulajdonsága az áttétképződés és a továbbterjedés, még akkor is, ha korai stádiumban távolították el a daganatot, de akkor ennek általában kisebb a kockázata. A daganatok terjedési, áttétképzési hajlama miatt is van szükség kontrollvizsgálatokra a daganat miatt operált betegeknél is. Ezért történt Önnél is CT vizsgálat, illetve ezért is rendelték vissza kontrollra.

Kapcsolódó cikkek:
Epehólyagrák
Daganatok jellemzői
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Epepolip panaszai és műtéte
Epehólyagrák 24 évesen: műteni vagy nem?
Epepolip panaszai és műtéte
Epeúti rák lehetséges terápiája

Epehólyagrák és láz
Epetumor kezelés nélkül

Epekő, rosszindulatúság esélye
Áttétes epehólyagrák
Vigasztaló unoka
Epehólyagrák
Eperák lefolyása, táplálkozási tanácsok

Top