Rák után CEA kontroll (jelige: pukkancs)

Szeretnék érdeklődni, hogy hol találhatok olyan intézményt, amely az összes CEA értékre kiterjedően elkészítenék részemre a vizsgálatot? Már túléltem egyszer a rákot, most máshol vannak panaszaim, de sajnos a biopsziát nem készítették el kérésemre. Ezen felül fájdalmaim vannak a csontjaimban, egyre több helyen és egyre gyakrabban, de nem tudom, hogy összefügg-e a betegségemmel.

Feltételezzük, hogy nemcsak CEA, hanem a CA (carcinoma antigén) kezdetű tumormarker vizsgálatokra gondol. A tumormarker vizsgálatokról sokszor leírtuk, hogy általánosságban nem alkalmazhatók szűrésre. Egyes vizsgálatoknak értéke egyes, ismerten daganatos betegség miatt korábban kezelt, vagy jelenleg kezelt betegnél van, ahol az érték esetleges emelkedése felhívhatja a figyelmet arra, hogy elindult valamilyen kiújulási folyamat a szervezetben.

Leveléből nem derül ki, hogy az Ön kórtörténetében milyen daganatos betegség szerepel, de amennyiben jár onkológiai kontrollvizsgálatokra, akkor ott a kezelőorvosa által szükségesnek tartott tumormarker vizsgálatok megtörténhetnek, s az onkológusa által indokoltnak tartott vizsgálatokat a társadalombiztosítás finanszírozza. Ott beszámolhat a csontpanaszairól is, amely miatt valószínűleg nem tumormarker vizsgálat történik, hanem inkább képalkotó vizsgálatok (pl. röntgen vagy ha a korábbi elsődleges daganatos betegségében gyakoriak a csontáttétek, akkor például csontizotóp vizsgálat).

Konkrét intézményt nem ajánlhatunk, ám térítés ellenében, magán egészségügyi intézményben, laboratóriumokban elvégeztetheti a CA jelölésű tumormarker vizsgálatokat is, s az előbbi helyeken egy magánorvosi vizsgálat keretében kaphat segítséget a kapott leletek értékelésében is.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Csontáttétek
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Daganatos tünetegyüttes: paraneopláziás szindróma
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Csontfájdalmak sajátos kezelése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CEA tumormarker szűrésként
Vastagbélrák tumormarkerei
Magas CEA érték – 2.
CEA és antibiotikum
Mellműtét utáni CEA értékek

Top