Rákmegelőzés immunerősítővel? (jelige: megelőzés)

Milyen készítmény van rákmegelőzésre? A forgalomban lévő immunerősítők hatékonyak lehetnek? Igaz, hogy akinek erős az immunrendszere, az nem lesz rákos?

Szeretném tudni, hogy a Vitacell és Celladam mire valók és rákmegelőzésre tényleg hatékonyak? A Ganoderma, Beta Glükan, B17 termékek hatékonyak rákmegelőzésre?

Mivel az alternatívnak hívott készítmények és étrend-kiegészítők többségénél nem érhetők el tudományos hitelességűnek tekinthető klinikai vizsgálati eredmények az egyes tumortípusokra vonatkozóan, ezen termékekről sosem foglalunk állást, részletes indoklásunk és a témával kapcsolatos cikkeink fellelhetők a honlapon.

Amint arra korábban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is felhívta a figyelmet, sosem tekinthetők bizonyítéknak egy adott termékkel kapcsolatos pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények (ellenőrizhetetlenek a körülmények és a hitelesség). Egy terméknek (étrend-kiegészítőnek, vitaminnak, kezelésnek, stb.) az emberi szervezetre gyakorolt esetleges kedvező hatása szintén nem azonosítható a gyógyhatással.

Az Ön konkrét termékekre vonatkozó kérdéseire akkor lehetne egyértelmű és orvosilag hiteles választ adni, ha lennének több száz, több ezer embert értékelő adatok. Miután a rák megelőzésére kérdez rá, a konkrét esetben ez azt jelentené: egy X termékről akkor lehetne kimondani egyértelműen, hogy hatékony a rákmegelőzésben, ha lenne például több ezer ember, aki évtizedeken át, ellenőrzött körülmények között szedné valamelyik terméket, mellette pedig ugyancsak több ezer embert folyamatosan és célzottan figyelnének, akik nem szedik. Ez esetben, ha a két csoport között évtizedek elteltével lehetne érdemi különbséget találni, ez már egy eleme lenne a bizonyításnak. Ez sem lenne ugyanakkor elegendő, hiszen ki kellene zárni minden más életmódbeli tényezőt (stressz, dohányzás, alkohol, öröklött betegségek, étrend) ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: egy adott termék használata bizonyítottan hatékony a rosszindulatú daganatok megelőzésében. S ezt minden egyes termék esetén külön-külön meg kellene tenni.

Kapcsolódó cikkek:
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agytréner a rák ellen?
Culevit és COD tea
Méregtelenítés ellenére rossz tumormarker
A COD tea ígérete
Alternatív készítmények vizsgálata

Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Gombakivonat, búzafű
B17 vitamin
Mellrák és rákellenes gomba
Táplálékkiegészítő a rák ellen
Kérdés a Celladam injekcióról
COD tea
Óriáséletfa tea
Gyógyítás és megelőzés
Táplálékkiegészítők hatása
Nyelőcsőrák és gránátalma
Kérdés a Flavin 7-ről
Kis deuterium-tartalmú víz
Kérdés a Vitanak PX-4-ről
B17 és Cevitol

Top