Tarceva, tüdődaganat, K-ras vizsgálat

2009 októberében igazoltak apukámnál hangszalag bénulást okozó bal felsőlebenyi tüdőtumort (adenocc, K-ras: VAD). Kemoterápiás, illetve sugárterápiás kezelést kaptunk. 2010. 09-ig folytatták a kemoterápiát, majd megkaptuk a Tarceva nevezetű gyógyszert, melynek szedése mellett (kb. 12 nap) interstitialis tüdőbetegséget véleményeztek, ezért a konzílium harmadvonalon mono Docetaxel kezelést javasolt, amelyből 4 ciklust megkaptunk.

2011.02.: interstitialis folyamat progressziót mutat, a multiplex haematogén szórások száma nőtt, pericard folyadékgyülem regrediált. Májusban Vinorelbin kezelést kaptunk. Javulás nem látható és az orvosok szerint a daganat nem műthető. Több fajta kemoterápiás kezelésen vagyunk túl, jelenleg a DHC szedését javasolták, kemoterápiát nem folytatják. Megkerestük a KPS csoportot, ahol azt az információt adták, hogy a Tarceva szedésénél kialakult mellékhatás kikezelése után a tablettát folytatni kellett volna, ennek hallatán a konzílium újra összeült, de sajnos nem javasolják a Tarceva újrakezdését.

Jelenleg tanácstalanok vagyunk, hogy hova forduljunk és mivel tudnánk meggyógyítani édesapámat. Állapota az utóbbi 1 hónapban elég rossz, fogyott, nehezen kap levegőt és egész este fullad, köhög ezek csillapításra rendeltünk oxigént, ami kicsit segíti az éjszakákat. Több orvosnál voltam már, de sajnos semmi pozitívat nem mondtak és amit furcsálltam, hogy sehol nem kérték el a CT lemezt. Kérdésem az lenne, hogy Ön mit mond a Tarceva szedéséről, illetve van-e valahol olyan speciális klinika, ahol megpróbálnák kivenni a daganatot?

A leírtak alapján édesapja betegsége már a felfedezésekor sem volt gyógyítható, csak kezelhető.

A levelében említett hangszalag-bénulás arra utal, hogy a gátorüregben (mediastinumban) is nagy mennyiségű daganatos nyirokcsomó volt, s a daganatos folyamatok (primer daganat és nyirokcsomó áttétek) emiatt sem voltak eltávolíthatóak. Levele végén leírt kérdésére tehát, hogy van-e valahol olyan speciális klinika, ahol megpróbálnák kivenni a daganatot, azt válaszolhatjuk: nincs, s valószínűleg már a betegség kezdetén sem lehetett volna úgy kivenni a daganatot, hogy az gyógyulást hozzon, mivel már nem egy konkrét helyen volt fellelhető a primer tumor.

Leveléből nem derül ki, hogy induláskor merült-e fel annak eshetősége, hogy volt-e máshol daganatáttét. Az inoperábilis (műtétileg el nem távolítható) folyamat miatt javasoltak kemoterápiás és sugárkezelést, amelynek a daganat(ok) megkisebbítése volt a célja.

Az, hogy a szövettani vizsgálatban a K-ras „vad” volt, vagyis ezen a génterületen nem volt mutáció, adta a lehetőséget a levelében leírt készítmény szedésére. Mint minden gyógyszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai, amely miatt a kezelés folytatása nem biztos, hogy kivitelezhető. Erről az ilyen kezelések alkalmazásában jártas szakember mondhat érdemben véleményt. Tudni kell azt is, hogy ennek a készítménynek az alkalmazása sem a teljes gyógyulás céljával történik, hanem a rákos folyamat terjedésének lassítása a cél, illetve legalább átmenetileg a daganatos gócok méretének megkisebbítése.

Azt is tudni kell, hogy nem minden gyógyszermellékhatás „kezelhető ki”, vagyis gyógyítható meg teljes mértékben, s a gyógyszert alkalmazó orvosnak azt is mérlegelni kell, hogy egy esetleg rosszabbodó mellékhatás – az önök esetében a tüdőt érintő mellékhatás – nem rontja-e jobban a beteg életminőségét (pl. légzését), mint a kezelés elhagyása.

Egy adott gyógyszer alkalmazásáról abban az intézményben kell és lehet dönteni, ahol a beteg onkológiai kezelése folyik, s amelynek lehetősége van például a nagyon speciális gyógyszerek alkalmazására. Az egyes gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos tudással rendelkezhetnek más helyen dolgozó szakemberek is, de általánosságban az mondható, hogy olyan szakemberek véleményére érdemes támaszkodni, akik az adott gyógyszert az adott intézményben alkalmazni is tudják.

A levelében leírtak alapján tanácstalanságuk érthető, amennyiben a kérdést úgy fogalmazzák meg saját maguknak, hogyan gyógyítsák meg az édesapját? A levelében leírtak alapján azt gondoljuk, hogy – amint azt válaszunk elején írtuk – a teljes gyógyíthatóság lehetősége nem állt fenn már a diagnózis felállításának idején sem.

Az édesapja által kapott kezelések nem kuratív (gyógyító), hanem pallíatív (állapotfenntartó, tüneti) célzatú onkológiai kezelések voltak, amelyek reális célja a beteg minél jobb általános állapotának minél hosszabb ideig történő megőrzése, s nem a beteg meggyógyítása. Az onkológiai kezelések után pedig jelenleg édesapja palliatív célzatú tüneti kezelésben részesül, mert az aktív onkológiai kezelésektől valószínűleg további eredményt – a rosszindulatú folyamatnak legalább bizonyos ideig való kordában tartását – nem várnak az orvosok.

A cél most a beteg mindennapjainak a lehető leginkább elviselhetővé tétele, a köhögés csillapítására kapott kodein tartalmú készítménnyel, az oxigénpótlással, szükség esetén megfelelő erősségű és dózisú fájdalomcsillapítók alkalmazásával.

Jelen helyzetben sajnos már nincs nagy jelentősége annak, hogy a CT felvételeken mi látszik, mert már csak az a cél, hogy a beteg számára kínzó tüneteket enyhítsék a lehetőségekhez képest. A levelében leírt teljes folyamatot áttekintve ugyanis jelenleg az gondolható, hogy az onkológiai kezeléseket már nem volt érdemes folytatni, mert az átmeneti hatásosság után a kezelésekre rezisztenssé (ellenállóvá) vált a daganat.

Jelenleg azzal kell szembenézni a családjukon belül, hogy ez édesapja életének utolsó időszaka. Jelen helyzetben ennek az életszakasznak a testileg-lelkileg való leginkább élhetővé tétele lehet az orvosi ellátás célja, illetve fontos, hogy ez álljon a család erőfeszítéseinek központjában.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Új EGFR gátló terápiát vizsgálnak tüdőrákban
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Végstádium és vallásosság orvosi szemszögből
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top