Torokfájás, dohányzás (jelige: 40 éves nő)

Azzal kezdeném, hogy sajnos nagyon sokat dohányzom az utóbbi években. A problémám 3-4 hete kezdődött egyszerű torokfájás, nátha képében. A gégészeten írtak fel antibiotikumot, ami segített is néhány nap alatt. De néhány napja újra fáj a torkom. De nem a nyálkahártya, nem is a mandulám, inkább nyeléskor a torkom hátuljában egy kis terület, a jobb oldalon. Kicsit a füleim is fájnak, és enyhén náthás is vagyok, a hőm 37,1. Ma újra voltam a gégészeten, próbáltam elmondani, hogy nem egy gyulladt torokból eredő egyszerű fájdalmat érzek, de úgy éreztem, nem vettek komolyan.

A dobhártyák épek, tükörrel megnézte a gégémet, és azt mondta, hogy most nem adna antibiotikumot, szedjek Flektort 2×1, és gargalizáljak 3x a gargarisma chloroformii-val. Hozzáteszem, napok óta tantum verdével fújkálom a torkom.

A kérdésem az lenne, hogy ha valami komolyabb probléma áll a háttérben, azt a doktornő látta volna a tükrével? Létezhet, hogy egyszerű gyulladás okozza ezt a számomra ismeretlen fájdalmat a torkomban? Egész nap az jár a fejemben, hogy valami nem stimmel velem.

Nagy valószínűséggel a gégészeti, homloktükörrel végzett vizsgálat során látták volna, ha valami gyanús elváltozás lett volna a gégében, torokban. Mivel vannak náthás-hőemelkedéses panaszai is, lehet, hogy valamilyen elhúzódóbb gyulladás okozza a panaszait. Amennyiben viszont a torkában lévő fájdalom nem szűnik, az javasolható, hogy ismét forduljon orvoshoz, s történjen gégészeti kontroll vizsgálat. Már csak azért is, mert a hosszú évekig tartó dohányzás nemcsak a tüdőrák kialakulását segítheti elő, hanem igazoltan emeli a szájüregi rákok kialakulásának kockázatát is (szájüregi rák, nyelvgyökrák, garat-gége daganatok, nyelőcsőrák, valamint a cigarettában lévő méreganyagok kiválasztása nyomán húgyhólyagrák, veserák, …)

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Tűzoltás a kontinensen: Európa küzd a füstölgéssel
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Torokfájdalom: torokrák?
Szorító érzés a torokban: gégerák? allergia?
Gombóc a torokban: lehet gégerák?
Torokrákgyanú és szempanaszok
Dohányzás, váladék, torokfájás, idegeskedés
Kaparás és csomóérzés a torokban: torokrák?

Torokrák tünete?
Gége-torok probléma

Fertőző torokrák?
Pukli a torokban

Top