Tüdőáttétes tüdőrák lefolyása (jelige: Anya36)

Édesanyámnál (76 éves) tüdőrákot diagnosztizáltak 2012. 06. 21-én. A következő CT eredményt kapta: „A bal felső lebenyben terime, azonos oldali pulmonalis gócokkal, mediastinalis és hilaris nyirokcsomó megnagyobbodással. Jobb oldalon az S.2-ban GGO-szerű homály van, az alsó lebenyben halvány 3 mm-es puha góc látható.” Ez a CT-t értékelő összegzése a lelet végén. Ezután végeztek tüdőtükrözést, mintavétellel. Diagnózis C3410 és C7710. Tüdőrák, nyirokcsomó áttéttel.

Nyáron kapott 2 kemót, 28 sugárkezelést, utána megint 2 kemót. A kezelés után szteroidot szedett, amit lecsökkentettek nullára.

Eddig viszonylag jól volt, de mostanában egyre jobban fullad, nagyon fáradékony. A jobb lábszárában trombózis alakult ki, és elmondása szerint, ha megmozdul, szorító fájdalmat érez szinte az egész testében. Kap fájdalomcsillapítót. Nem vizes a tüdeje, de a vérének összetételében hiányt találtak ionokból, magnéziumból, káliumból. Szinte alig találtak ásványokat.

Szeretném tudni mi várható, mert ez a hirtelen rosszabbodás megijeszt. Lehet tudni hol tartunk? Meddig lesz Ő még nekünk? Mit tudunk tenni az érdekében? Tele vagyunk kérdésekkel, és nem tudjuk a válaszokat.

Kérem ha tud valamit – bármi jót/rosszat -, írja meg, mit várhatunk, hogy felkészülhessünk. Félek és féltem Őt, de tudni szeretném mi várható.

Édesanyjánál tavaly áttétes (a tüdőkbe, illetve a gátorüregi nyirokcsomókba szóródó) tüdőrákra derült fény, amelynél műtét nem jött szóba, csak úgynevezett palliatív célú onkológiai kezelés, kemoterápia és sugárkezelés. Ezeket azért alkalmazzák, hogy a folyamatot lassítsák, a rákos sejtek egy részét elpusztítsák, ezáltal a daganat méretét, kiterjedését legalább átmenetileg csökkentsék, az állapotrosszabbodást elodázzák. Betegenként változó, hogy az adott kezelésekkel mennyi idő nyerhető, ezt előre nem lehet megjósolni.

Leveléből nem derül ki, hogy a tavaly júniusi CT óta az elmúlt 10 hónapban történt-e kontroll képalkotó vizsgálat, illetve amennyiben igen, ezek eredménye mit mutat. Az állapot rosszabbodásának hátterében, ahogyan Ön is jogosan gondolja, állhat ugyanis az áttétes daganatos betegség előrehaladása (szakszóval progressziója), rosszabbodása. A mozgással összefüggő, testszerte jelentkező fájdalmak miatt (ha ez a csontokra érhető), felmerül a tüdőrákokra jellemző csontáttétek megjelenésének gyanúja is (de persze más is okozhatja a panaszokat).

Leveléből nem derül ki számunkra, hogy jártak-e az utóbbi időben onkológusnál vagy a laborvizsgálatokat, a fájdalomcsillapítóval történő ellátást például a háziorvos végzi jelenleg. Az Önökben felmerült kérdéseket édesanyja kezelőorvosának kellene feltenni, hiszen leginkább tőle várhatóak válaszok ezekre a kérdésekre, hiszen ő ismeri leginkább részleteiben a leleteket, illetve a betegség lefolyását, valamint a panaszok ismeretében ő irányíthatja szükség esetén további vizsgálatokra az édesanyját, illetve esetleges onkológiai konzílium dönthet arról, hogy van-e szükség, illetve lehetőség úgynevezett második vonalú kemoterápiás kezelés elindítására, esetleg (a részletes szövettani eredmények ismeretében) például célzott terápiának nevezett, szintén daganatgátló célzatú kezelésre.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák csigolya és tüdőáttétek
Agyban áttétes tüdőrák
Nagysejtes tüdőrák, agyi áttétek
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top