Tüdőáttétes veserák (jelige: szatyi)

Édesapámnak 14 évvel ezelőtt volt vesetranszplantációja. Rá kb. 2 évvel kiderült, hogy a régi, nem működő veséjében daganat van. Azt kivették, az operáló orvos azt mondta, hogy kőkemény volt a daganat, biztos nem szóródott szét.

Teltek az évek, minden rendben volt (voltak CT-k) 2,5 évvel ezelőttig, mikor is tüdőröntgenen láttak „valamit”. Azóta CT-k sorozata, PET CT-k… és senki nem tudta a leletek alapján megmondani, hogy mi az. A CT-knél már az elején kiderült, hogy a tüdőben több kerekárnyék is van, mind pár mm. Most az egyik elérte a majdnem 2 cm-t, így felnyitották, hogy megnézzék mi az. Az operáló orvos egyértelműen azt mondta: veseráknak a tüdő áttéte.

A szövettan még nincs meg. A PET CT-ket összehasonlítva azt írták le, hogy „low grade malignitas” gyanúja merül fel. A gócok száma 2,5 évvel ezelőtti leletekhez képest nem nőtt. A sok góc közül az első évben 1 db nőtt 3 mm-t, most a 2. évben 5 db mutatott növekedést, de szinte mind csak pár mm-t. Van amelyik 1 mm-t nőtt fél év alatt.

Az lenne a kérdésem, hogy ez most milyen stádiumnak felelhet meg? A primer daganat hiányzik. Nyirokcsomókban nem írnak áttétet. S milyenek lehetnek a kilátások, ha egy legyengített immunrendszerű embernél 2,5 év alatt ilyen változások lettek, mindenféle kezelés nélkül. Az, hogy most felnyitották, van-e bármilyen befolyással a betegség kimenetelére (felgyorsulhat például)? A legnagyobb gócot (19 mm x 15 mm) kimetszették, egy másikból mintát vettek. Az új veséjének felső harmadában 8 mm-es hypodens képlet van. Erről nem írják, hogy halmozná a kontraszt anyagot. Ez áttét? A szervezetében sehol nincs folyadék.

Van-e tapasztalat arról, hogy az ilyen lassan növekvő daganatoknál milyenek a kilátások, mennyire gyógyítható, tartható kordában a betegség?

Amennyiben a tüdőben rosszindulatú daganat igazolódik több gócban, akkor IV. stádiumról, áttétes, előrehaladott állapotról van szó. Biztosabbat a szövettani vizsgálat alapján lehet mondani, amely nemcsak a rosszindulatúságról dönthet, hanem arról is, hogy valóban az egy évtizeddel korábban diagnosztizált veserák adta-e az áttéteket vagy más daganat.

A tüdőben lévő, korábban néhány mm nagyságúnak leírt képleteket CT alapján nem lehet biztosan daganatosnak mondani, ezért is történtek kontroll vizsgálatok. A PET is érzékenyebben mutatja ki azokat a daganatokat, amelyek gyorsabban növekednek, s ezáltal fokozottabb az anyagcseréjük, vagyis intenzívebben bontják a jelzőanyagként (tracer) beadott cukortartalmú anyagot (FDG). Ezért is írja a CT, hogy low grade malignitás, vagyis kisebb mértékben rosszindulatú folyamat gyanúja merült fel. (A veserákok egy részében a PET képen nincs is FDG-halmozás.)

Amennyiben a szövettan rosszindulatú folyamatot mutat, az eddig észlelt igen lassú növekedés is azt valószínűsíti, hogy nem agresszív rosszindulatú daganatról van szó. A mostani műtét nem gyorsítja fel a betegséget, a folyamat dignitásának, vagyis indulatúságának eldöntéséhez szükség volt szövettani vizsgálatra, mert csak a képalkotó vizsgálat alapján nem lehet biztosan megmondani, mi lehet a góc.

Ha szétszóródott, áttétes veserákról van szó, az ebben a stádiumban nem gyógyítható, így a kezelések legfeljebb lassíthatják a folyamat rosszabbodását. Ugyanakkor az ilyen lassan növekvő daganatok gyakran nem, vagy alig reagálnak a daganatgátló kezelésekre. A kezelési lehetőségeket, az újabb leletek fényében a konkrét terápiás javaslatot mindenképp az onkológussal tudják majd megbeszélni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Veserák: célzott terápiák a jobbulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Metszetek és dimenziók: a CT és az MR
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Csontáttétek a daganatos betegségben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult áttétes vesedaganat: csontáttét, kezelések
Tüdőáttétes veserák kezelése
Vesedaganat, reaktív nyirokcsomó
Vesedaganat, veseciszta
Vesevizsgálat: CT vagy MRI?
Veserák, veseműtét áttétek nélkül
Masszírozás veserákos betegnél
Világossejtes vesedaganat máj és tüdő áttéttel
Áttétes veserák, Sutent – 2.
Áttétes veserák, Sutent

Áttétes vesetumor, mellkasi áttét
Áttétes veserák célzott kezelés
Vesedaganat? Dúsulás a csontban
Veserák, csontáttétek 2.
Veserák: kivenni a mellékvesét is?

Veserák: veseműtét utáni kontroll CT

Májrák-vesedaganat

Májáttétes veserák kezelése
Májrák vese áttéttel
Világossejtes veserák tumormarkerei, CA 15-3
Vesetumor, műtét előtti CT

Veserák kezelése, mellékhatások csökkentése
Veserák, veseműtét, nyirokcsomók
Veserák kezelések és kilátásai
Betegség lelki kezelése
Tüdőáttétes veserák
Veserák tüdőáttéttel
Veserák: miért 5 év?
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok
Eperák vagy veserák?
Májáttét, besárgulás, hallucinációk
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontroll UH

Top