Tüdődaganat, adenocarcinoma IV. stádium

Anyukámnak egy tüdőszűrés során árnyékot találtak a tüdején. Elküldték CT-re, amely tovább erősítette a daganat gyanúját. Majd csináltak bronchoscopiat és PET-et is. A PET egy kb. 5,5 cm-es malignus tüdőtumort mutatott a hilus közelében, valamint több kisebb (6-11 mm-es) szekunder folyamatot. A citologia eredménye adenocarcinoma lett. Vélhetően a két tüdőfél érintettsége miatt a sebészi beavatkozást elvetették, így maradt a kemoterápia lehetősége. A CT és a PET vizsgálat a nyirokcsomókban és a mellékvesében áttéteket nem mutatott, ennek ellenére a legutóbb (az első kemo után) kapott zárójelentésében IV. stádiumú adenocarcionomaként írják le a betegséget.

Azt kérdezném, hogy a stádium besorolása a nyirokcsomók érintettsége nélkül is lehet ilyen súlyos? valamint, hogy milyen prognózisa lehet a betegségnek? Több helyen olvastam, hogy a IV. stádiumú tüdőrák 5 éves túlélése kb. 1%.

Édesanyjánál azért sorolták IV-es stádiumba a betegséget, mert a PET-en leírt szekunder (másodlagos) folyamatok a primer (elsődleges) tüdőrák áttétei (metasztázisai) mindkét oldali tüdőfélben. Ezek a másodlagos daganatok, vagyis áttétek a betegség szóródását jelentik.

Sajnos azoknál a daganatos folyamatoknál, amelynél nincs lehetőség sebészi eltávolításra (illetve bizonyos esetekben gyógyító értékű sugárkezelésre), a javasolt kemoterápia célja legtöbbször nem a gyógyulás elérése, hanem a rákbetegség lefolyásának lassítása, s a beteg általános állapotának minél hosszabb ideig elfogadható szinten való megőrzése. A statisztikai adatok ugyan ismertek, ám egyedi szinten azokból nem lehet előre megjósolni, hogy egy adott beteg mennyi idővel gazdálkodhat, hiszen ez számtalan változónak a függvénye.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Dohányosok az onkológiákon
Mire jó a tüdőszűrés?
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gócok a tüdő CT-n
Szoliter árnyék a tüdőben
Hangszalag és gége bénulása, tüdő CT
Tüdő CT lelet: residuumok

Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top