Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset

Szeretném megkérdezni: 3-as stádiumú tüdőrákos bátyám, agyi áttéte volt, amit gammakéses eljárással sikeresen megműtöttek. A PET CT-je ezen kívül mást nem mutatott. Egy székrekedés kapcsán került a debreceni tüdőklinikára és bár a székrekedése megszűnt, a hasi fájdalmakra a hozzátartozó kérésére morfiumot kapott és egy hét alatt meghalt. Nem tudom hogyan történhetett ilyen gyorsan és mit nem tettünk meg érte?

Amennyiben a bátyjának agyi áttéte volt, akkor nem 3. stádiumú, hanem 4. stádiumú betegségben szenvedett, mert a rákos folyamat nem csak a tüdőben volt, hanem a véráram útján távoli szervbe (esetleg szervekbe) is eljutott már. Leveléből nem derül ki, hogy a PET CT mennyivel a halála előtt történt, s mikor volt negatív.

Tudni kell azt is, hogy egyik képalkotó vizsgálat, így a PET CT sem 100%-os pontosságú, tehát lehet a szervezetben máshol is rosszindulatú daganat akkor is, ha a PET negatív. Leveléből nem derül ki, hogy a hasi fájdalmak hátterében mi állhatott.

Önmagában a morfium alkalmazása nem valószínű, hogy a halál oka lenne, inkább valamilyen olyan betegség (pl. daganatos szóródás) lehet a háttérben, amely olyan erős fájdalmat okozott, hogy morfin adására volt szükség. Alapvető követelmény minden esetben, hogy a betegnek a fájdalmait minden rendelkezésre álló eszközzel az elérhető legrövidebb időn belül csillapítani kell, s biztosítani a lehető legkevesebb szenvedést, ami adott körülmények között elérhető. Az orvosok ezt igyekeznek biztosítani a korszerű fájdalomcsillapítókkal, adott esetben akár folyamatosan emelve azok dózisát, ha a szükség ezt követeli.

Levelében nincs arra utaló információ, hogy volt-e boncolás, amelynek részletes leírásából többet lehet tudni a betegség kiterjedtségéről. Egy előrehaladott rákbetegségben sajnos gyakran előfordul egyik napról a másikra is gyökeres állapotváltozás, amelyet egy idő után bármilyen gondos ápolással vagy orvosi beavatkozással sem lehet ellensúlyozni. A hozzátartozóknak mindig az egyik legnehezebb feldolgozni a tehetetlenség érzését, ám meg kell próbálni elfogadni: van amikor eljön az az idő, amikor a legtöbb amit tehetünk, hogy ott vagyunk betegünk mellett, hogy érezhesse: nem hagytuk magára.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Gyászolók az interneten

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top