Tüdőrák agyi áttéttel

Nagy baj történt a családunkban, s mivel nem tiszta minden előttem, kérdeznék Önöktől. Apósom február 22-én epilepsziás rohamot kapott, intenzívre került önkívületi állapotban. A CT-n kiderült, hogy agydaganatai vannak, melyeknek gócpontja a tüdőben van. Leírom a diagnózisokat, amiket kérnék fordítsanak le nekem érthetőre, s ami a legfontosabb, hogy jó- vagy rosszindulatú daganatról van szó? Mit tehetünk és mire számíthatunk?

Az epilepsziás roham után 3 napig intenzíven volt, csináltak CT-t, mellkas és hasi UH-t, volt neurológiai konzílium, majd agykoponya MR. A zárójelentés diagnózisa: epilepsia, Tu. pulm., Multiplex agyi metast, Oedema cer.

Agykoponya MR eredménye: „Kissé szűkebb a IV. kamra. Jobb oldalon cerebellumban 35×23 mm átmérőjű, a kontrasztanyagot a széli részén halmozó elváltozás látható. Jobb oldalon a cella media mellett az enyhén comprimalo, inhomogén jelintezitású szélesebb, egyenetlen kontraszthalmozó gyűrűvel övezett térfoglaló folyamat van. Baloldalon az insula területén 17 mm-es, frontálisan az oldalkamrák magasságában 28 mm-es centralisan jelszegény, a széli részen kontraszthalmozó elváltozás látható. Baloldalon occipitalisan 12 mm nagyságú, az előzőkkel megegyező szerkezetű elváltozás van. A leírt elváltozásokat kp. fokú oedema övezi. Mk. arcüreg falai mentén széles, körkörös lágyrész-duzzanat van. Vél.: egygócú cerebellaris és többgócú cerebralis térfoglaló folyamat.”

Innen átkerült egy tüdőszanatóriumba, mert a leletek alapján az agyi áttétet a tüdő okozza. Ott nem tudtak a tüdőből mintát venni, mert túl mélyen van a daganat, ezért egy újabb kórház idegsebészetére került, ahol stereotaxiás biopsziát végeztek. Ennek eredményét leírom.

Leírás: összesen szgtf-nyi, fehér színű, puha tapintatú szövet (több darab 1 blokk). A HE festett metszeteken kis agyszövet fragmentumokkal összefüggésben fokálisan nekrotikus, diffúz növekedési mintázatot mutató tumorszövet részletei figyelhetők meg. A tumorsejtek megnagyobbodott, irreguláris és hyperchrom magokkal, valamint közepes mennyiségű cytoplasmával rendelkeznek, közöttük több mitotikus alak és apopatikus test is azonosítható. Immunhisztokémiai vizsgálattal a tumorsejtek diffúz pancytokeratin, Cd56 és ttf-1 pozitivitást mutatnak. Chromogranin-A ellenes antitestekkel a tumorsejtek nagy része dot-like cytoplasmatikus jelölődést mutat. p63 immunfestéssel gyenge, fokális jelölődés látszik. A ck7 és ck20 reakciók negatívak.

Diagnózis: kissejtes tüdőcarcinoma metastasisa agyban
Kódolt diagnózis: BNO c79300 metastasis cerebri
M-Snomed: 8010.60 carcinoma metastaticum

Mikor ennek az eredménye meglett, az idegsebész hívta apósomat, hogy jóindulatú a daganat, gyógyítható és reagál a gyógyszerre, de kap majd sugarat is, a tüdőt meg majd a tüdőgyógyintézetben kezelik majd. Mivel apósom beszélt az orvossal, igaz férjem hallotta, én mégis kételkedem, hogy ez valóban jóindulatú lenne, hiszen mikor ezek után újra a tüdőgyógyintézetbe került, hogy megbeszéljék további kezelését. Az ambuláns lapjára ez volt írva:

Diagnózisok: c3400- Npl. pulm.
C7930 – Az agy és agyburok másodlagos rosszindulatú daganata

Most akkor nem értem? Itt van elírva, vagy az idegsebész tájékoztatta rosszul? Kérem segítsenek, hogy jó- vagy rosszindulatú a daganata a leletei alapján, s hogy mire számíthatunk, mit tudunk tenni?

Jelenleg 10 db kemoterápiát írtak a tüdejére, amit hétfő óta csinálnak neki, ma jön haza, egyszer hányt és fáj most a feje. Nem tudom ez jó vagy rossz jel? Ezenkívül 30 db sugarat az agyára, amit egy másik kórházban végeznek majd el. Kap gyógyszereket is: Tegretol cr 2x200mg, 2x20mg Quamatel, Furosemid 2x1tbl, Kaldyum 2x2caps, Medrol R:64mg.

Kérem segítsenek, hogy legalább tisztán láthassunk! Elnézést a sok kérdésért, de nagyon szeretnék rajta segíteni, épp ezért mindenben kapaszkodom. Hallottam aloe verás terápiáról (mézet, aloe verát és egy kis alkoholt kell leturmixolni és napi 3x evés előtt 15 perccel 1 ek-lal inni), illetve gyógygomba kivonatról. Ezekről mi a véleményük? Szeretnénk kipróbálni, csak félek, hogy a gyógyszerekre, kemóra és a sugárra pont ellentétes hatást vált ki?!

A leírtak alapján apósánál többszörös agyi áttéteket adó kissejtes tüdőrákot diagnosztizáltak. Ez egy rosszindulatú, ráadásul szétszóródott stádiumban lévő daganat.

Az epilepsziás rosszullétet az agyban lévő áttétes gócok (szakszóval multiplex metasztázisok) okozták, amelyekből az MR lelet szerint egy góc van a kisagyban (cerebellumban) és több góc a nagyagyféltekékben (cerebrumban). Az agyban ezenkívül a CT-n vizenyő (ödéma) is látszott. Valószínűleg az itt nem részletezett mellkasi képalkotó vizsgálatok alapján merült fel a tüdődaganat lehetősége, amelyet tüdőgyógyászati módszerekkel nem sikerült szövettanilag igazolni, ezért került sor arra, hogy az agyból vettek biopsziát (színes gombostűfejnyi szöveti mintát), hogy abból próbáljanak meg visszakövetkeztetni arra, honnan terjedt a rosszindulatú daganat az agyba. A szövettani vizsgálat alapján kissejtes tüdőrák igazolódott (kissejtes, szakszóval mikrocelluláris tüdőcarcinoma).

Ez a daganat nem jóindulatú, hiszen a jóindulatú daganatoknak nem szokása áttéteket adni, szóródni a szervezetben. A Npl pulm a Neoplasma pulmonum, vagyis a rosszindulatú tüdődaganat rövidítése és a C3400 BNO betegségkód (a Betegségek Nemzetközi Osztályozása alapján kódolva) is rosszindulatú daganatot jelent.

Ez a szövettani típusú daganat általában jól reagál kemoterápiára, a gócok méretét, számát az onkológiai kezeléssel lehet csökkenteni, ezzel a betegséget rövidebb-hosszabb ideig kordában tartani.

A hányás és a fejfájás az agyi daganatos gócokkal, illetve az általában körülöttük lévő agyvizenyővel (ödémával) függ össze, amit az MR leleten is leírtak. Az agyban lévő fokozott agynyomás csökkentésére (ami a gócok és a vizenyő hatására alakul ki a zárt koponyaüregben, s ez okozhatja  pl. a fejfájásos, hányásos tüneteket) indítottak szteroid kezelést (Medrol), illetve vízhajtót, melyek mellett káliumot pótolnak, mert ezek a készítmények fokozzák a kálium kiürülését a szervezetből. Emellett apósánál az észlelt, az agyi gócok következtében kialakult epilepszia miatt epilepszia-ellenes tablettás kezelést is adnak, hogy csökkentsék annak a kockázatát, hogy ismét epilepsziás rosszullét alakuljon ki. A kemoterápia is hathat az agyban lévő daganatra, s ezek megkisebbítése, kezelése a célja a tervezett agyra adott sugárkezelésnek is.

A „mire számíthatunk” kérdésre nem lehet jóslatokat adni: sok múlik azon, hogy apósa miként reagál a kezelésekre, mennyiben sikerül visszaszorítani a daganatos gócokat, s kordában tartani a betegséget. Ebben az élethelyzetben reálisan teljes gyógyulásra nem lehet számítani, a cél az állapotrosszabbodás elodázása, illetve a tüneti kezelésekkel az életminőségnek a fennálló korlátok között való lehető legteljesebb megőrzése, a panaszok, tünetek csökkentése.

Az Ön által felsorolt, s általában az étrend-kiegészítőként nyilvántartott termékekkel kapcsolatban ugyanazt írhatjuk, mint már számos alkalommal tettük: nem ismerünk olyan tudományos alapokon nyugvó, orvosilag elfogadható klinikai vizsgálati publikációt, amelyek révén bizonyították volna, hogy az étrend-kiegészítők alkalmazása érdemben befolyásolni lenne képes egy előrehaladott, többszörös agyi áttéteket adó rosszindulatú kissejtes tüdődaganat lefolyását.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Metasztázisok az agyban: a koponyában nincs helye a tumornak
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Kemoterápia: a kezelések ütemezése is befolyásolja az eredményeket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák – szétterjedt áttétekkel, végső stádiumban
Tüdőrák végső stádium, hospice szolgálat
Agyban áttétes tüdőrák
Nagysejtes tüdőrák, agyi áttétek
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Tüdőrák agyi áttéttel

Édesanyámnak tüdőrákja van agyi áttéttel. Melyik fázisban van, ha agyban van egy 15 mm-es és egy 33 mm-es daganat? Nem műthető, az orvos nem vállalta a tüdőben a daganat megműtését, mert veszélyes lenne édesanyámnak. Menni se tud és a kemoterápiát sem bírja a szervezete, ezért leálltak már az első kezelésnél. Milyen kezelést kaphat még édesanyám? Naponta kap 3 infúziót.

Amennyiben az agyban agyi áttétek jelentkeztek, IV. stádiumú, vagyis áttétes betegségről beszélnünk (a stádiumbeosztás I-től IV-ig terjed).

Bizonyos esetekben, ha az agyi áttétek műtéti eltávolítására nincs is lehetőség, agyi sugárkezeléssel igyekeznek az orvosok lassítani az ott lévő daganatos gócok növekedését, s így késleltetni az idegrendszeri tünetek fokozatos rosszabbodását. Ugyanakkor leveléből az sejthető, hogy édesanyjánál általános rossz állapot is kialakult a betegség következtében, ilyen esetekben nem mindig várható átmeneti eredmény sem az agyi sugárkezeléstől, valószínű, hogy ezért nem javasolták.

A most kapott 3 infúzióról nem derül ki számunkra, hogy milyen kezelés, de elképzelhető, hogy folyadékbevitel és némi kalóriapótlás az elesett állapotú betegnél.
 
Azt, hogy van-e valamilyen aktív onkológiai kezelési lehetőség még vagy csak tüneti ellátásra (folyadékpótlás, kalóriapótlás, fájdalomcsillapítás) van-e lehetőség, azt az édesanyját kezelő orvossal beszéljék meg, aki pontosan ismeri a leleteket és az aktuális állapotot.

Emellett pedig természetesen nagyon fontos, hogy a beteg érezze azt, hogy szeretettel veszik körül, s mellette állnak ebben a nagyon nehéz élethelyzetben.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a tüdőrákról:
Tüdőrák kemoterápia, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top