Tüdőrák, agyi és más áttétek (jelige: brocsko)

Édesanyámnál 2010 novemberében diagnosztizáltak daganatot. Bno: C3410 Who: 34440 2011.05.10. CT: a tüdőparenchymában a bal s1 hörgő előtt 1,2 cm-es üreges képlet van, mely mellett kb. 1,1 cm-es kerek árnyék látható. A felső lebenyekben diszkrét centrilubularis emphysema jelei. A bal s3-ban subpleuralisan 1 cm-es atelactasia van. Pleurális folyadék nincs. Az elülső meditinumban kb.2×3 cm-es lágyrész képlet látható. A szív kissé nagyobb. A mellékvesék rendben.

Vélemény: a medistanalis folyamat progressziója látható. Az s1-ben kerek árnyék jelent meg. Eddig 4 kemo volt tax+dpt, és 10 sugár a két agyi daganatra, most sugarat (a tüdőre) és más összetételű kemót javasoltak. Mi pedig a Preventát vennénk még mellé. Eddig a 2. kemo CT-je biztató volt, most meg ezt erős romlásnak érzem, és látom is anyun, hogy nehezebb neki.

Mit tudnék tenni, hogy segítsem őt ön szerint, és mik a kilátások?

A c3410 felső lebenyi tüdődaganatot jelent. A levelében leírt CT azt mutatja, hogy a tüdőben és a mediasztinumban (gátorüreg, a két tüdő közötti terület) is vannak daganatra jellemző képletek, illetve daganatos nyirokcsomók. Mivel a CT vizsgálatot értékelő szakember véleménye szerint progresszió, azaz rosszabbodás látszik, ezért javasoltak most másik fajta kemoterápiás kezelést, hogy lassítsák a daganatos gócok növekedését.

A mellkasban lévő daganatok, illetve a többszörös agyi áttét miatt sajnos a kilátások nem jók, hiszen műtétileg el nem távolítható folyamatokról van szó. A sugárkezelés és a kemoterápia a daganatos folyamatot csak lassíthatja ahhoz képest, mintha nem kapna kezeléseket.

Fontos a tüneteknek, a panaszoknak a kezelése is, szükség esetén fájdalomcsillapítók adása: a fájdalomcsillapítást úgy kell beállítani, hogy a lehető legnagyobb mértékben enyhíteni lehessen a panaszokat, s ennek érdekében szükség lehet a folyamatos kontrollra, a dózisok és gyógyszerek változtatására, kombinációk alkalmazására is. Ebben az onkológus mellett a háziorvos is kompetens, illetve fájdalomambulancián is kérhető segítség. Fogyás esetén az orvos által kiírható tápszer, étvágyjavító alkalmazása lehet szükséges.

Ebben a rendkívül nehéz élethelyzetben minden olyan dolog segítséget jelenthet édesanyjának, ami a lehetőségekhez képest elviselhetőbbé, könnyebbé teszi számára a hétköznapokat. S itt nem csak a gyógyszerekről, hanem a valós, az életvitelét könnyítő segítésről is szó lehet, a gondos ápolásról, otthoni segítésről, az önellátás minél további biztosításáról, s természetesen az érzelmi támogatásról, hogy legyen kivel őszintén megbeszélnie azokat a dolgokat, amelyek foglalkoztatják, esetleg nyomasztják. Érezhesse, hogy szeretetteljes, türelmes, megértő légkör veszi körül.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top